• Pythium spp.
  • 12.01.2018. 11:30

Parazit koji ugrožava sjeme, klice i rasad

Najosjetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja. Za starije biljke, ove gljive su bezopasne.

Foto: AKuptsova/Pixabay
  • 253
  • 34
  • 0

Fakultativni paraziti roda Pythium žive u zemljištu bogatom organskim materijama. Parazitiraju veliki broj biljnih vrsta, a štetu najviše nanose povrću. Najosjetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja. Za starije biljke, ove gljive su bezopasne.

Uslovi za stvaranje infekcije

Ukoliko poslije sjetve uslijedi nepovoljni period za klijanje i nicanje, štete su izraženije. Infekciji doprinose teška i slabo drenirana zemljišta, visoka vlažnost i temperatura, slabo provjetravanje, niske temperature poslije sjetve, kao i ako sjeme nema dovoljnu energiju klijanja ili je preduboko posijano.

Simptomi infekcije

Simptomi na zaraženom sjemenu se javljaju u vidu truljenja. Naime, ono ne klija, truli i raspada se.

"Tkivo klice jako osjetljivo i na njemu se u početku javljaju vodenaste pjege, koje se brzo povećavaju i cijela biljka propada. Na izniklim biljkama obolijeva korijen ili stablo u prizemnom dijelu, koji dobivaju mrku boju i nekrotira. Oboljele biljke poliježu i na njima se javlja bjelkasta micelija, koja se širi i po površini zemlje u vidu paučinaste prevlake. Ova površinska micelija predstavlja samo nastavak unutrašnje micelije, koja se nalazi u zaraženom tkivu", objašnjava stručnjak Svetlana Šućević iz PSS Novi Pazar.

Dodaje da se propadanje biljaka javlja u obliku koncentričnih krugova, pri čemu nastaju "gola mjesta".

Suzbijanje patogenih gljiva

Za suzbijanje Pythium spp. najvažnije su preventivne mjere. Neophodna je dezinfekcija zemljišta, kao i tretiranje sjemena fungicidima.

Kada je riječ o agrotehničkim mjerama, potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta, vršiti provjetravanje objekata za proizvodnju rasada, izbegavati pretjerano đubrenje azotom, sijati ili pikirati biljke kada su povoljni uslovi za njihov brži rast i razvoj. Obavezno je i poštovanje plodoreda, jer se tako smanjuje populacija parazita.

"Preparati na bazi metalaksila-m i propamokarb-hidrohlorida koriste se u zaštiti paprike, paradajza, plavog patlidžana, krastavca, bostana, salate, kupusnjača, ali sa slabijim uspjehom ako nisu poduzete navedene preventivne mjere suzbijanja patogena", napominje Šućevićeva.

Foto: AKuptsova/Pixabay


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Infekcija Rasad Sjeme Parazit Pythium Svetlana Šućević Klice


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi