Koja je razlika između paradajza koji se uzgaja na otvorenom i u plasteniku i zašto je ovo povrće važno u našoj ishrani, objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.
Paradajz je mnogima omiljeno povrće, s obzirom na njegov osvježavajući okus, posebno u ljetnim mjesecima. Međutim, ova rajska biljka, kako joj ime govori, izuzetno je ljekovita. Ta saznanja su sve čvršća, kako napreduju nauka i medicina.
"U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, željeza, kalcijuma, joda i cinka. Usjev uzgojen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i tvari koje se mogu slobodno nazovati biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin", objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.
Zaštitna tvar koja se nalazi u paradajzu, a koja je najvažnija, je likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida, zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, kog ima i u lubenici, mrkvi i paprici. U 100 grama krupnog ploda paradajza ima šest miligrama likopena, dok u cherry paradajzu ima 11 mg.
"Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani, zato što ne spada u gradivne tvari, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju stanične membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može dovesti do karcinoma. Likopen ih neutralizira i spriječava njihovo dalje stvaranje", napominje Radić.
Ukoliko jedete paradajz, popravit ćete krvnu sliku, olakšati probleme sa artritisom i reumom. On je preventiva upali slijepog crijeva, a takođe snižava ureu i šećer u krvi. Primjećeno je da narodi, posebno na Mediteranu, čija je ishrana bogata paradajzom, manje obolijevaju od bolesti srca, krvnih puteva i raka. Poželjno je da se paradajz koristi kuhan, sa uljem, jer se spomenuti likopen lakše oslabađa iz razorenih stanica i odmah rastvara u ulju. Na taj način ga crijeva lakše usvajaju. Takođe, važno je jesti cijeli plod, jer likopen ima jači učinak u sinergiji sa ostalim korisnim materijama.
"Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu", otkriva Dragomir Radić.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica