Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 22.08.2018. 08:00

Paradajz - ljekovitost ravno iz bašče

Koja je razlika između paradajza koji se uzgaja na otvorenom i u plasteniku i zašto je ovo povrće važno u našoj ishrani, objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 2.130
  • 62
  • 0

Paradajz je mnogima omiljeno povrće, s obzirom na njegov osvježavajući okus, posebno u ljetnim mjesecima. Međutim, ova rajska biljka, kako joj ime govori, izuzetno je ljekovita. Ta saznanja su sve čvršća, kako napreduju nauka i medicina.

"U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, željeza, kalcijuma, joda i cinka. Usjev uzgojen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i tvari koje se mogu slobodno nazovati biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin", objašnjava savjetodavac Dragomir Radić.

Likopen važan u borbi protiv karcinoma

Zaštitna tvar koja se nalazi u paradajzu, a koja je najvažnija, je likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida, zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, kog ima i u lubenici, mrkvi i paprici. U 100 grama krupnog ploda paradajza ima šest miligrama likopena, dok u cherry paradajzu ima 11 mg.

"Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani, zato što ne spada u gradivne tvari, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju stanične membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može dovesti do karcinoma. Likopen ih neutralizira i spriječava njihovo dalje stvaranje", napominje Radić.

Da li paradajz treba soliti?

Ukoliko jedete paradajz, popravit ćete krvnu sliku, olakšati probleme sa artritisom i reumom. On je preventiva upali slijepog crijeva, a takođe snižava ureu i šećer u krvi. Primjećeno je da narodi, posebno na Mediteranu, čija je ishrana bogata paradajzom, manje obolijevaju od bolesti srca, krvnih puteva i raka. Poželjno je da se paradajz koristi kuhan, sa uljem, jer se spomenuti likopen lakše oslabađa iz razorenih stanica i odmah rastvara u ulju. Na taj način ga crijeva lakše usvajaju. Takođe, važno je jesti cijeli plod, jer likopen ima jači učinak u sinergiji sa ostalim korisnim materijama. 

"Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu", otkriva Dragomir Radić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Likopen  Dragomir Radić Ljekovitost paradajza


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁