Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slow Food
  • 29.11.2017. 09:00

Paradajz jabučar i boranija roga zaštićeni proizvodi

Paradajz i boranija će biti sertifikovani kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Foto: Facebook/Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina
  • 867
  • 165
  • 0

Trebinjski paradajz jabučar i zelena boranija roga našli su se na listi zaštićenih proizvoda te će biti sertifikovani kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Radi se o nastavku ranijeg projekta kojega je pokrenuo Međunarodni pokret za tradciciju uzgoja hrane - Slow Food (Spora hrana u slobodnom prijevodu, odnosno pokret koji se bori protiv Fast Fooda, brze hrane koja je sve uobičajenija).

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice "Slow Fooda", kaže da je projekat ovoga pokreta započet još sa zaštitom graha poljaka, sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca i hercegovačke suve smokve, navode nezavisne.

Očuvanje različitosti

Zelena boranija roga

"Stalna i najvažnija aktivnost pokreta i jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodivirziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet. 'Slow Food' se okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje starih, dobrih sorti iz različitih podneblja", kaže Radovanovićeva.

Ona ističe da stare sorte koje su očuvane i koje treba zaštititi imaju prednost zato što zahtijevaju ili nikakvu ili minimalnu zaštitu.

Trebinjski "Slow Food" sarađuje s resornim ministarstvom te su našli način pored ranije zaštićenih proizvoda, sertifikovati kao zdravu hranu i paradajz jabučar i boraniju rogu, za koje se zna da njihova sjemena postoje na trebinjskim terenima najmanje oko 200 godina.

Naslijđena boranija

Proizvođač boranije roge, Olga Vidačić iz Trebinja je potvrdila da je otac njene svekrve, koji je rođen 1912. godine, pričao da je to sjeme naslijedio od svojih roditelja i da, koliko je njemu poznato, potiče još iz starina.

"Tako je i s paradajzom jabučarem, za koji se zna da se od davnina uzgaja u trebinjskom prigradskom naselju Police, a ono što je poznato jeste da su ovi proizvodi mnogo ukusniji od onih, kako ih nazivaju, plastičnih poljoprivrednih kultura", zaključuje Radovanovićeva.

Foto: Facebook/Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina


Tagovi

Paradajz jabučar Boranija roga Slow Food Gordana Radovanović Trebinje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]