AgroKlub.ba

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Povrćarstvo » Paradajz jabučar i boranija roga zaštićeni proizvodi

Paradajz jabučar i boranija roga zaštićeni proizvodi

Slow Food

Paradajz jabučar i boranija roga zaštićeni proizvodi

Datum: 29.11.2017. 09:00 |

1

Kategorija:

Povrćarstvo

Paradajz i boranija će biti sertifikovani kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Trebinjski paradajz jabučar i zelena boranija roga našli su se na listi zaštićenih proizvoda te će biti sertifikovani kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Radi se o nastavku ranijeg projekta kojega je pokrenuo Međunarodni pokret za tradciciju uzgoja hrane - Slow Food (Spora hrana u slobodnom prijevodu, odnosno pokret koji se bori protiv Fast Fooda, brze hrane koja je sve uobičajenija).

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice "Slow Fooda", kaže da je projekat ovoga pokreta započet još sa zaštitom graha poljaka, sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca i hercegovačke suve smokve, navode nezavisne.

Očuvanje različitosti


Zelena boranija roga

"Stalna i najvažnija aktivnost pokreta i jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodivirziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet. 'Slow Food' se okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje starih, dobrih sorti iz različitih podneblja", kaže Radovanovićeva.

Ona ističe da stare sorte koje su očuvane i koje treba zaštititi imaju prednost zato što zahtijevaju ili nikakvu ili minimalnu zaštitu.

Trebinjski "Slow Food" sarađuje s resornim ministarstvom te su našli način pored ranije zaštićenih proizvoda, sertifikovati kao zdravu hranu i paradajz jabučar i boraniju rogu, za koje se zna da njihova sjemena postoje na trebinjskim terenima najmanje oko 200 godina.

Naslijđena boranija

Proizvođač boranije roge, Olga Vidačić iz Trebinja je potvrdila da je otac njene svekrve, koji je rođen 1912. godine, pričao da je to sjeme naslijedio od svojih roditelja i da, koliko je njemu poznato, potiče još iz starina.

"Tako je i s paradajzom jabučarem, za koji se zna da se od davnina uzgaja u trebinjskom prigradskom naselju Police, a ono što je poznato jeste da su ovi proizvodi mnogo ukusniji od onih, kako ih nazivaju, plastičnih poljoprivrednih kultura", zaključuje Radovanovićeva.

Foto: Facebook/Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina

Broj pregleda članka: 474; Uspješnost članka: 160.7

Tagovi: Slow Food, Trebinje, Paradajz jabučar, Boranija roga, Gordana Radovanović

Ključne riječi članka: paradajz, jabucar, i, boranija, roga, zasticeni, proizvodi, boranija, hrane, jabučar, paradajz, slow food, boranija roga, paradajz jabučar


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.