Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podjela sjemena
  • 29.04.2017. 15:00

Paprika feferon iz Posavine za njemačko tržište

U projekt je uključeno 14 poljoprivrednih proizvođača, 5 iz općine Orašje i 9 iz općine Odžak, a ugovorena površina pod kojom će se proizvoditi paprika feferon je 45 dunuma.

Foto: zupanijaposavska.ba
  • 1.277
  • 88
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske u suradnji s CRS-om, američkom međunarodnom humanitarnom organizacijom, izvršilo je podjelu sjemenskog materijala i repromaterijala za proizvodnju paprike feferon poljoprivrednicima u općinama Orašje i Odžak.

U projekt je uključeno 14 poljoprivrednih proizvođača, 5 iz općine Orašje i 9 iz općine Odžak, a ugovorena površina pod kojom će se proizvoditi ova kultura je 45 dunuma. Podjelu materijala izvršila je ZZ "Gračanka", u ime otkupljivača, a kompletna proizvodnja namijenjena je za njemačko tržište. Vrijednost projekta je 60.000 KM, a financiraju ga Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP s 40% i CRS s 40%, dok preostalih 20% snose poljoprivrednici, što će im biti uračunato prilikom otkupa.

Uz sjemenski materijal i repromaterijal u ovaj paket je uključen i stručni nadzor, a proizvodnja će se obaviti na otvorenom uz prosječnu površinu od 3,5 dunuma po proizvođaču. U Orašju i Odžaku 19. travnja je izvršena isporuka sjemenskog materijala, supstrata i plitica za sjetvu paprike, a naknadno će biti isporučena i dodatna oprema i zaštitna sredstva.

Foto: zupanijaposavska.ba


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Županija Posavska Feferon Paprika Sjemenski materijal


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁