Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Britanski krompir
  • 14.11.2019. 18:00
  • Velika Britanija

Ostali bez godišnjeg roda krompira jer ne znaju upravljati rijekama?

Više od 50 posto ovogodišnjeg uroda trune u tlu jer farmeri nisu uspjeli pokupiti krompir. Nikada nisam vidjela ni tako malo jesenske sjetve u svom radnom stažu, rekla je Minnette Batters, predsjednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika Velike Britanije.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 340
  • 17
  • 0

Velika Britanija mogla bi se suočiti s nestašicom krompira, ali i drugog povrća zbog velikih poplava uzrokovanih lošim upravljanjem rijekama, odnosno zbog iskapanja pijeska i šljunka iz njihovih korita."Više od 50 posto ovogodišnjeg uroda trune u tlu jer farmeri nisu uspjeli pokupiti krompir. Nikada nisam vidjela ni tako malo jesenske sjetve u svom radnom stažu", rekla je Minnette Batters, predsjednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika.

Ugroženi i kukuruz i kelj pupčar

Ta je zemlja inače u potpunosti samodostatna kada je u pitanju krompir pa bi nestašica mogla uzrokovati veliko povećanje cijena, ali i nedostatak tog povrća u supermarketima. Posljedično, vjerojatno će nedostajati i sjemenskog krompira za proljetnu sjetvu što će problem razvući i na sljedeću godinu.

Poplavama bi mogli biti pogođeni i usjevi kukuruza i kelja pupčara. "Poljoprivrednici će učiniti sve što je moguće kako ne bi nedostajalo kelja pupčara i krompira za Božić", rekla je Batters istaknuvši kako Agencija za okoliš mora sarađivati sa poljoprivrednicima kako bi osigurali da se poplavljene rijeke isuše te da voda ravnomjerno teče po čitavoj zemlji, piše telegraph.co.uk.

Odgovorno tretirati rijeke

"Moramo napraviti radikalne promjene u načinu na koji upravljamo vodama. Ovo do sada je najgori način. Moramo poboljšati sustav proizvodnje hrane, kako za poljoprivrednike, tako i za naše kupce. Agencija mora raditi u saradnji s nama kako bi se osiguralo da voda može ravnomjerno teći jer u mnogim dijelovima Velike Britanije imamo previše vode dok je u drugim dijelovima ima premalo", naglasila je.

Pojasnila je da, kako bi se izbjegle poplave koje će uzrokovati nestašicu hrane u budućnosti, Vlada mora dati prostora tom pitanju, uključujući proširenje rijeka i pravilno održavanje. "Moramo imati političke ambicije da vodu tretiramo odgovorno."

Krompir česta namirnica na jelovniku Britanaca

Kada je riječ o krompiru, on je uz pšenicu najčešći usjev u Velikoj Britaniji i drži peto mjesto na ljestvici proizvođača te kulture u Evropskoj uniji, a 11. u čitavom svijetu. U 2018. godini proizveli su 4.887 hiljada tona krompira. Već prošle godine su bilježili pad za 1.156 hiljada tona u odnosu na 2017. godinu, odnosno pad od 13% u odnosu na petogodišnji prosjek (2013.-2017., 5.619 Kt).

Dakle, prošla je godina za proizvodnju krompira u Velikoj Britaniji bila najniža od 2012. godine, piše potatopro.com.

Krompir je česta namirnica na jelovniku Britanaca, a jedno od najpoznatijih jela je Fish and Chips (riba s krompirićima). Uz kelj pupčar, kesten, umak od brusnice, puricu, svinjetinu i druge namirnice je i neizostavan je dio blagdanskog (božićnog i novogodišnjeg) jelovnika.  


Tagovi

Britanski krompir Poplava Loša godina Krompir trune Upravljanje rijekama Minnette Batters


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !