Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majevica
  • 16.05.2018. 07:30

Opština Lopare će 20 plastenika i ove godine distribuirati svojim poljoprivrednicima

U voćarskom kraju Lopara sve se više bave plasteničkom proizvodnjom povrća i stočarstvom.

Foto: Pxhere
  • 411
  • 26
  • 0

Čak 646 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i 1.500 hektara obradivog zemljišta nalazi se na području Lopara. Ovaj voćarski kraj je inače poznat po uzgoju šljiva i jabuka, ali se zadnjih godina sve više poljoprivrednika bavi plasteničkom proizvodnjom povrća i stočarstvom. Primjer koji to potvrđuje je peteročlana porodica Tešić iz loparskog sela Tobut. 

Zasadili 600 stabala šljive

Tešići obrađuju 80 dunuma zemlje, a siju i kukuruz i ječam. Imaju farmu bikova, muznih krava i ovaca. Voćarstvom se bave više od pet decenija, a prošle godine su obnovili stari voćnjak od 10 dunuma gdje su zasadili 600 stabala šljive. Perspektivu vide i u plasteničkoj proizvodnji povrća, navodi RTRS.

"Imamo plastenike, 450 kvadrata, a radimo i povrće na otvorenom, većinom papriku rogu, paradajz, malo krastavca. Radimo i druge kulture", kaže Radenka Tešić.

Posla u seoskom domaćinstvu ima mnogo. Ali, kako kaže najstariji član porodice Tešić, osamdesetdvogodišnji Nedeljko Tešić, kad rade složno, sve se stiže. "Najpotrebnije je pravilno razmišljanje, kada se sije i kad da se sprema. Nije lako baviti se se poljoprivredom, teško je raditi. Ali ipak, može se zaraditi", ističe Nedeljko Tešić.

Imaju odlične klimatske uslove

Područje Majevice ima odlične klimatske uslove, potencijale i resurse pa je poljoprivreda jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

"Prošle godine smo distribuirali našim poljoprivrednicima 20 plastenika, a plan je da to uradimo i u ovoj godini", rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare u kojoj projektima u agraru nastoje spriječiti sve češće odlaske iz ove nerazvijene opštine, uglavnom oslonjene na dijasporu, u kojoj živi oko 5.000 Majevičana.


Tagovi

Majevica Opština Lopare Radenka Tešić Plastenička proizvodnja Rado Savić Ulaganje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.