Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pastrnak
  • 18.07.2022. 07:30

Oprez sa pastrnakom: U kombinaciji sa suncem može izazvati opekline

Listovi sadrže materije furokumarini i kada dospiju na površinu kože, dok ste izloženi djelovanju sunca, dolazi do pojave blažih ili jačih opekotina

Foto: Maja Celing Celić
  • 222
  • 9
  • 0

Među povrćem, Pastinaca sativa se može pohvaliti velikim brojem naziva. Paštrnak, pastrnak, pastrnjak, paškanat, paštrnjak, jelinjak, krstata trava, pastinak, paškrnat, slatka trava samo su neki od njih. To je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira zadebljali korijen i lisnu rozetu, a u drugoj cvjeta i formira sjeme.

Od davnina se cijeni kao gastronomska namirnica, začin, ljekovita i medonosna vrsta. Međutim, on predstavlja i opasnost za osjetljive ljude.

Ljekovitost pastrnaka

Upotrebljavaju se korijen, list i plod koji sadrže eterično ulje. Najviše ga ima u plodovima, do 3,5 posto. Od ulja potiče karakterističan miris. Svježi listovi su bogati vitaminom C kojeg ima oko 50 mg. Korijen ima manje vitamina od listova. Sadrži veći procenat ugljenih hidrata, od 8 do 10 posto.

Koristi se za poboljšanje apetita, protiv grčeva u crijevima, za bolju probavu, prirodni je diuretik, jača zidove krvnih sudova, snižava krvni pritisak, djeluje blago umirujuće.

Čaj od korijena

Za pripremu čaja je potrebno uzeti 1,5 supene kašike narezanog ili naribanog korijena i kuha se 2 do 3 minute u 200 ml vode. Uzima se po jedna kašika tri puta u toku dana prije jela.

Vrlo cijenjen korijen (Foto: Depositphotos/

Opasnost od fitofotodermatitisa

No, s pastrnakom je potreban oprez. Naime, on sadrži eterična ulja koja ga štite od štetočina i mogu biti toksična za neke grupe insekata. Zbog toga je cijenjen u eko poljoprivredi za izradu prirodnih sredstava za zaštitu biljaka.

Neki ljudi imaju netoleranciju koja je posebno izražena kod beba i manje djece. Karakteristično je da oni koji imaju alergiju na brezu treba da ga konzumiraju pažljivo, jer potiče reakciju na polen breze. Mali broj ima alergiju na pastrnak, a samim tim razviju alergije na celer i ostale srodnike.

Kako se poljoprivrednici mogu zaštititi od alergije na pelud?

Veoma često se susrećemo s opekotinama na koži koje njegovo lišće izaziva u kombinaciji sa suncem. Riječ je o fitofotodermatitisu poznatijem kao opekotine od pastrnaka.

Imate li ga u bašti? (Foto: M.C.Celić)

Listovi sadrže materije furokumarini i kada dospiju na površinu kože, dok ste izloženi djelovanju sunca, dolazi do pojave blažih ili jačih opekotina. Blagi simptomi su crvenilo, a kod jačih reakcija razvijaju se plikovi i rane. Plikove nikada ne probijate i ne češite nadražene površine. Potražite pomoć liječnika koji će vam prepisati mast, gel i sl. 

Do reakcije dolazi zbog združenog djelovanja ultraljubičastog spektra sunca. Prvi znaci opekotina se jave poslije dan ili dva. Zaštitite se nošenjem odjeće s dugim nogavicama i rukavima te rukavicama. Poslije rada s pastrnakom dobro operite ruke.

Dakle, ovdje se ne radi se o alergijskoj rekciji i ljudi bez problema mogu jesti korijen i listove u jelima.


Povezana biljna vrsta

Pastrnjak

Pastrnjak

Engleski naziv: Parsnip | Latinski naziv: Pastinaca sativa L.

Pastrnjak je stara kulturna biljka, dobivena je od samoniklog pastrnjaka. Uzgaja se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka i u prvoj godini sazrije zadebljali... Više [+]

Tagovi

Pastinaca sativa Pastrnak Paškanat Opekotine Fitofotodermatitis


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.