Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna sjetva
  • 01.08.2020. 18:00

Oprez kod ljetne sjetve - neko povrće ne niče na visokim temperaturama

U ljetnim mjesecima nastavlja se sjetva povrća, a osim što mu treba osigurati dovoljno vode treba pripaziti i na temperature. Neki usjevi neće niknuti dok se živa na termometru malo ne spusti pa imajte to na umu.

Foto: Depositphotos/Nerksi
  • 256
  • 323
  • 0

Tokom jula i avgusta nastavlja se sjetva povrća, a u toplim, suhim i vrućim danima treba mu osigurati dovoljno vode jer inače neće moći klijati i niknuti.

Česta greška koju mnogi vrtlari početnici rade tokom ljetne sjetve je da posiju sjeme i misle kako im je ono propalo jer ne klija.

Međutim, bitna stavka je temperatura jer neki usjevi neće niknuti na visokim temperaturama. U tom slučaju vrijedi ona strpljen - spašen jer će sjeme ući u fazu dormantnosti, odnosno fazu mirovanja, a nakon što temperature padnu, krenuti će klijati i nicati.

Zato je najbolje pričekati da se živa u termometru malo spusti pa tek onda krenuti sa sjetvom.

Salata ne niče iznad 25°C, a mrkva 30°C

Na klijanje i nicanje sjemena salate i mrkve utiču različiti agroekološki faktori kao što su vlaga, pH tla, prisutnost organskih i anorganskih komponenti i slično. Međutim, kako pišu Nada Parađiković i njeni saradnici u naučnom radu: Uticaj temperature na klijavost i nicanje salate i mrke, temperatura je najznačajniji faktor. Dakle, visoka ili niska temperatura zraka mogu značajno smanjiti klijavost većine poljoprivrednih biljaka.

Kraj jula idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

Salata i mrkva spadaju u grupu povrća koje je manje osjetljivo na niske temperature (zato se i siju za jesenju berbu) pa zato treba pripaziti na one previsoke koje su tokom posljednjih godina postale sve češća pojava.

U ovom naučnom radu dokazano je da salata ne niče iznad 25°C, a mrkva iznad 30°C, a to može izazvati sekundarnu dormantnost sjemena i tako odgoditi ove prve dvije faze. 

Visoke temperature utiču i na dostupnost vode

Temperatura ne utiče samo direktno na sjeme koje treba niknuti nego i na dostupnost vode koja je optimalna pri temperaturama od 15 do 20°C. Tako, na primjer, već pri temperaturi vode od 25°C mrkva sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.

Visoke temperature mogu smanjiti energiju klijanja i postotak isklijalih sjemenki, ali različite sorte različito reaguju na njih u toj prvoj fazi pa i to imajte na umu.


Tagovi

Sjetva povrća Ljetna sjetva Povrće Vrt Bašta


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ko kaže da je traktor samo za njivu ;) Zabilježeno u Bijeljini - vremešni dekica iz sela Amajlije stigao do grada traktorom kojeg je uredno parkirao ispred banke. Nema automobil, a ima obaveza. Ko bi mu zamjerio 💚 Foto: noviglas.info