Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na balkonu
  • 29.03.2019. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Oko 400 domaćinstava dobit će sve za uzgoj povrća na balkonu

U Mostaru predstavljen projekat "Proizvodnja povrća na balkonima". Gordana Bošnjak, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvavši građane Mostara da se prijave za učestvovanje u navedenom projektu.

Foto: Pixabay/e-cine
  • 1.164
  • 217
  • 1

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, a u saradnji s Turskom razvojnom agencijom i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru predstavljen projekat "Proizvodnja povrća na balkonima" za područje Grada Mostara.

"Oko 400 domaćinstava u BiH dobit će potrebni vertikalni, intenzivni sistem za proizvodnju hrane, supstrat i sjeme. Pored toga, korisnicima će biti omogućena edukacija iz tog područja, a dobit će i priručnike za proizvodnju", rekla je Gordana Bošnjak, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvavši građane Mostara da se prijave za učestvovanje u navedenom projektu.

Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i  prehrambeno-tehnološkog fakulteta istaknuo je kako proizvodnja povrća na balkonima ima socio-ekonomski karakter jer potiče ljude da sami proizvode hranu.

Petar Glamočlija, profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnio je kako projekat traje već dvije godine i širi se u sve gradove BiH.

"U Mostaru, koji ima puno balkona i terasa, ovakva proizvodnja bila bi odlična ljudima koji žele svježu hranu", rekao je profesor Glamočlija dodavši i to kako će prednost za dobivanje vertikalnog sistema imati nezaposleni, penzioneri, invalidi i osobe s posebnim potrebama.


Tagovi

Povrće na balkonu Projekt Gordana Bošnjak Vertikalni sistem


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.