Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 21.06.2020. 14:00

Od uzgoja mahuna, preko jagoda, do lubenice - važno je slušati zahtjeve potrošača

Cijene povrća se iz dana u dan mjenjaju pa je potrebno pratiti zahtjeve tržišta i potrošača i biti u toku sa aktuelnim trendovima.

Foto: Arhiva Admira Prgude
  • 217
  • 55
  • 0

U situaciji koja nas je zadesila sa korona virusom, pokazalo se da bez poljoprivrede, nema ni opstanka sela, gradova pa čak i čitave države. Mada, potrebno je uvijek naglašavati koliko je ova proizvodnja naša prednost koju trebamo iskoristiti.

Kako bi poljoprivredni uzgoj bio uspješan, sa visokim i stabilnim prinosima, potrebno je edukovati poljoprivrednike. Prije svega o novim tehnologijama koje se primjenjuju kod pojedinih vrsta, zatim o izboru kvalitetnog sjemena, ali i blagovremenoj zaštiti usjeva.

Vremenske prilike nisu ih spriječile u planovima

Na poljoprivrednom gazdinstvu Admira Prgude i Nedima Berberovića, počela je berba mahune koju oni gotovo svake godine sade. Kako kažu orjentisani su na sadnju tzv. visoke i niske mahune odnosno žute, zelene i šarene vrste.

"Zbog velikih padavina posljednjih dana u Hercegovini, nismo još u mogućnosti vaditi krompir jer je zemljište previše natopljeno, ali sudeći po vremenskoj prognozi u narednoj sedmici bi i taj dio trebali pripremati i pakovati povrće za tržište", objašnjava Berberović.

Uvijek prate zahtjeve tržišta

Cijene povrća se iz dana u dan mjenjaju pa je potrebno pratiti zahtjeve tržišta i potrošača i biti u toku sa aktuelnim trendovima. "U ovoj sezoni smo najviše ponosni na jagodu koju mi sadimo i uzgajamo jer takve su bile vremenske prilike, a svjedoci smo evo još uvijek oblacima i kiši, što je posebno pogodovalo uzgoju ovog voća", navodi Prguda.

Minimalna upotreba hemijskih preparata

 Takođe, kako kažu, u pripremi im je zemljište za sadnju novih zasada jagode. Sadni materijal su pravovremeno naručili od eminentne firme iz Italije koja se bavi prodajom frigo sadnica preko kooperanata iz BiH, koju će najvjerovatnije saditi za mjesec dana ako to dozvole vremenske prilike.

"Ne koristimo neka određena sredstva zaštite u proizvodnji. Ukoliko je to baš neophodno, primjenjujemo ih u vrlo maloj mjeri i to isključivo prije berbe proizvoda na oko mjesec do dva ranije, po potrebi", dodaje Prguda.

Sveli upotrebu hemije na najmanju moguću mjeru

Zasigurno je najpoznatiji kraj po uzgoju ove voćarske vrste Čelić, odnosno, čelićka jagoda kako joj je još popularni naziv. Ali prema riječima Berberovića, ne može se mjeriti sa ovom iz Hercegovine. "Mogu vam garantovati da je tako jer ova jagoda ima osim oblika, veličine i poseban ukus i fantastičan miris, koji joj daje mogu slobodno reći prvo mjesto po slasti", navodi ovaj poljoprivrednik.

A onaj ko se bavi uzgojem voća, znati će zbog čega je to važno. U svojoj ponudi i ove godine imaju i posađenu lubenicu na malo manjoj površini nego što je to dosad bio slučaj. Ponudu svježeg povrća i voća ovih poljoprivrednih proizvođača možete pogledati i na njihovoj Facebook stranici  Poljoprivredno gazdinstvo P&B.

Njihov moto je da u uzgoju povrća i voća, najvažniji je kvalitet.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Stabilni prinosi Nedim Berberović Admir Prguda Pakovati povrće Uzgoj mahune Uzgoj jagode Uzgoj lubenice Cijene povrća Sadni materijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.