Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 02.11.2017. 07:00

Obična krastavost krompira

Običnu krastavost krompira izaziva bakterija, koja napada biljku tokom cijelog vegetacijskog perioda.

Foto: Boško Grgić
  • 1.030
  • 63
  • 0

Obična krastavost krompira je bolest koja ne utiče na smanjenje prinosa, ali posljedice su vidljive kada je riječ o kvaliteti krtole i njenoj tržišnoj vrijednosti. Izaziva je bakterija Streptomyces scabies, koja napada biljku tokom cijelog vegetacijskog perioda.

Simptomi infekcije

Prepoznat ćete da se radi o ovoj bolesti, jer na mjestu infekcije dolazi do promjene boje tkiva u vidu crvenkastih ili smeđih pjega u okviru kojih tkivo izumire.

"Ispod izumrlih stanica napadnutog tkiva stvara se sloj plutastih stanica, tako da nastaju kraste različitog oblika. Tokom razvoja bolesti pjege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dijela stabla postepeno omekšava i truli", objašnjava Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja.

Kada se javlja infekcija?

Krtole se mogu inficirati u zemljištu, ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Krastavost je česta na lakim zemljištima alkalne ili neutralne reakcije. Javlja se i kada je mala vlažnost zemljišta tokom zametanja i početkom zalijevanja krtola, kao i kada se upotrebljavaju veće doze stajnjaka i mineralnih đubriva. Isto je i sa unošenjem većih doza kreča na kiselim zemljištima.

Važna je prevencija

Kontrola obične krastavosti krompira moguća je preventivnim mjerama zaštite.

"Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Primjena plodoreda sa travama i leguminozama, uzgojem otpornih sorti krompira smanjuje pojavu bolesti. Potrebno je odstranjivanje bolesnih biljaka tokom vegetacije, kao i odstranjivanje zaraženih ktrola pri vađenju", savjetuje Grbićeva.

Dodaje da se preporučuje navodnjavanje zbog povećavanja vlažnosti i redukcije pojave bolesti.

Foto: Boško Grgić


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.