Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina krompira
  • 19.06.2024. 14:00

Obavijest za proizvođače: Kada tretirati protiv krompirove zlatice?

Proizvođači krompira bi trebali redovno da obilaze usjeve i obrate pažnju na prisustvo larvi ove štetočine, kada se preporučuje upotreba insekticida.

Foto: Martina Pavlović
  • 100
  • 6
  • 0

Krompirova zlatica, Leptinotarsa decemlineata, je najvažnija štetočina krompira. Na manjim nadmorskim visinama gdje je ranije izvršena sjetva uočen je imago, kao i veći broj položenih jaja, javljaju iz Ministarstva privrede KS.

Proizvođači krompira bi trebali redovno da obilaze usjeve i obrate pažnju na prisustvo larvi ove štetočine, kada se preporučuje upotreba insekticida.

Primjena hemijskih sredstava je opravdana ako do cvjetanja ima prosječno 2-2,5 larvi/busu. Na manjim površinama u vrtovima i baštama preporučuje se ručno sabiranje svih stadija krompirove zlatice, kako bi se smanjila upotreba pesticida.

Krompir i ambrozija - dobitna varijanta protiv zlatice?

Za suzbijanje se mogu upotrijebiti neki od sljedećih insekticida: Alverde, Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Coragen 20 SC, Laser i dr.

Nestabilne vremenske prilike s padavinama, kao i porast temperature, znatno će pogodovati pojavi i širenju uzročnika bolesti plamenjača krompira, Phytophthora infestans. Upotrijebiti se mogu neki od sljedećih fungicida: Infinito, Revus, Shakal 500 SC, Ridomil gold R, Alverde, Nordox 75 WG,Ortiva, Cuprablau Z 35 WG, Neoram WG i dr.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Preparate obavezno koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača, a praznu ambalažu potrebno je pohraniti na propisan način, svako tretiranje je potrebno evidentirati. Insekticide koristiti u večernjim satima, obavijestiti pčelare da će se obaviti tretman sa zaštitnim sredstvima.


Tagovi

Krompirova zlatica Leptinotarsa decemlineata Hemijska sredstva Štetočina krompira Suzbijanje zlatice Insekticidi Plamenjača krompira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.