Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručne preporuke
  • 23.04.2023. 10:30

Njega povrća - kada i kako navodnjavati, đubriti i zaštititi?

Kod ranije proizvodnje poželjno je koristiti agrotekstil ili lutrasil da bi rast i razvoj biljaka bio brži, a samim tim i kraći period do dolaska na tržište sa željenim proizvodom

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.734
  • 156
  • 0

Vremenske prilike, odnosno neprilike u posljednjem vremenskom periodu, vrlo negativno utiču na rast i razvoj gajenih kultura. Rasad u plastenicima nalazi se u fazi od dva lista do faze presađivanja, u zavisnosti od vremena sjetve i željenog vremena prodaje i presađivanja.

Prema preporuci savjetodavca Živke Šašića, iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, potrebno je vršiti navodnjavanje i održavanje vlažnosti zemljišta, odnosno PVK na 60-70%. 

"Pored toga, vrši se prihrana NPK đubrivima prvi put s formulacijama koje imaju naglašen procenat fosfora, 1:4:1 ili 1:3:1, a drugi put NPK s jednakim odnosom makro elemenata, 1:1:1. Količine đubriva treba prilagoditi fazama rasta gajenih kultura", napominje savjetodavaca i dodaje da pored navedenog đubrenja, za ublažavanje temperaturnih razlika i nedostatak dnevne svjetlosti treba koristiti amino i humidne kiseline.

Intenzivnije provjetravati

S povećanjem količine dnevne svjetlosti tj. dužim sunčanim intervalima, provjetravanje plastenika treba da bude intenzivnije kako bi se temperatura i vlažnost vazduha dovela na optimalni nivo. Isto tako, preventivno treba izvršiti zaštitu bakrom, a na tržištu postoji veliki broj preparata koji u kombinaciji s ovim elementom vrši i prihranu preko lista, tako da u jednom prolazu vršimo zaštitu i prihranu.

Preventivno izvršiti zaštitu bakrom (Foto: Depositphoto/SV_Production)

Presađene kulture u plastenicima su trenutno: paprika, paradajz i krastavac koji se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od vremena presađivanja. Poslije presađivanja vrši se navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 1,5 do 2,5 grama po biljci.

"U sljedećim prihranama pored NPK đubriva dodati i humidne kiseline za brži rast i razvoj korijenovog sistema. Provjetravanje plastenika je obavezno bez obzira na dnevne temperature, ali dužina provjetravanja zavisi od dužine sunčanog perioda u toku dana. Tako da je provjetravanje duže ako je sunčan dan i obrnuto", ističe Šašić.

Plan zaštite

Za određivanje momenta tretiranja protiv lisnih vaši i tripsa potrebno je postaviti feromonske klopke ili ljepljive ploče. Najčešće se postavljaju ljepljive ploče, plave za trips i žute za lisne vaši. Prag štetnosti je pri pojavi prvih jedinki. Dok su dnevne temperature niže jedinke: jaja, larve i insekti se mogu nalaziti na cijeloj površiti zatvorenog prostora, a takom ljeta najviše ćemo ih uočiti u hladnijim i zasjenjenim mjestima.

Provjetravanje plastenika je obavezno bez obzira na temperature (Foto: Depositphotos/Photoerick)

"Potrebno je napraviti plan zaštite za proizvodnju sezonu i tretiranje vršiti prema njemu. Pored toga redovno vršiti uništavanje korova oko zatvorenog prostora i postaviti antiinsekticid mreže na otvorima plastenika", dodaje ovaj stručnjak.

Kod proizvodnje na otvorenom prvenstveno se vrši zaštita herbicidom protiv korova, a postoje razne varijante od onih koji se primjenjuju prije sijanja/sadnje, zatim poslije sijanja/sadnje a prije nicanja, do onih koji se koriste poslije nicanja biljaka do određene faze razvoje.

Dubina sadnje presadnica: Koliko duboko voli paradajz, a koliko kupusnjače?

Kod ranije proizvodnje poželjno je koristiti agrotekstil ili lutrasil da bi rast i razvoj biljaka bio brži, a samim tim i kraći period do dolaska na tržište sa željenim proizvodom. Isto tako, lutrasil pomaže i prilikom temperatura koje su ispod nula stepeni Celzijusovih tako da održava višu temperaturu od temperature okoline. U zavisnosti od debljine litrasila (17, 19, 23 ili 30 gr) različite su i temperature koje može da podnese, a one su orijentaciono od -1 do -2 za tanje, odnosno od -3 do -5 za deblje varijante. Ako se koristi lutrasil od sadnje do prodaje količine primjene herbicida su minimalne.


Tagovi

Povrće Plastenici Sadnja povrća Zaštita povrća Korov Herbicidi Živko Šašić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...