Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda zapadne Evrope
  • 10.02.2018. 18:00

Nizozemski poljoprivrednici teško se probijaju na francusko tržište

Francuska želi postati samodostatna kada se govori o proizvodnji povrća. Uvoze samo ono što ne mogu proizvesti u dovoljnoj količini.

  • 255
  • 20
  • 0

Francuzi su poznati kao veliki patrioti. Poznato je kako teško progovaraju, primjerice, engleski jezik, makar ga znaju. Slično je i s uvoznim proizvodima. Francuska će uvesti samo i jedino ono što ne mogu proizvesti jer francusko tržište preferira francuske proizvode

"Nizozemske proizvode uvoze samo ako taj proizvod nije dostupan u Francuskoj. To čak ne možete ni nazvati konkurencijom. Čak i ako ćemo nizozemske proizvode ponuditi u pola cijene, kupci se i dalje usredotočuju na domaće proizvode", kaže Jonathan Goumon iz nizozemske kompanije Greenery, a navodi freshplaza.  

"Prema podacima KCB (Quality Control Bureau), dosta je nizozemskih proizvoda izvezeno u Francusku tijekom posljednje tri godine. Ipak, i dalje ih je vrlo malo u usporedbi, primjerice, sa španjolskim proizvodima", ističe Goumon te dodaje da Francuska poput Nizozemske uzgaja paradajz tijekom cijele godine. 

"Kalendar francuske proizvodnje je vrlo sličan nizozemskom. Od marta do kraja novembra uzgajaju se patlidžani. Tikvice rastu od marta do oktobra, a Francuska želi postati samodostatna kada je u pitanju paradajz i paprika, pa je ta proizvodnja u porastu", otkriva. 

Ekološki proizvodi su vrlo popularni u Francuskoj, a Jonathan kaže kako nema dovoljno opskrbljivača kako bi zadovoljili veliku potražnju te da svake proizvodne godine potražnja raste za 13%. 

 Foto: Pixabay/valerie-laurence


Tagovi

Francuska Nizozemska Poljoprivreda zapadne Evrope Jonathan Goumon Nizozemska poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.