Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Lukavac
  • 26.12.2017. 11:30

Nevres Mustafić: Dobio sam plastenik i priliku za posao

U Općini Lukavac su za 20 mladih, nezaposlenih korisnika osigurali plastenike, sadnice i sistem navodnjavanja.

Foto: YouTube/RTVTK Tuzla
  • 839
  • 69
  • 0

"Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba", projekt je kojega provodi Općina Lukavac u okviru kojega su dodijelili plastenike i opremu za plasteničku proizvodnju za 20 korisnika.

Cilj projekta je razvoj plasteničke proizvodnje, ali i zapošljavanje socijalno ugroženih na ovom području. Projekat je uspješno realizovan, a proizvodnja u plastenicima je već u toku, navode iz Službe za poljoprivredu Općine Lukavac, piše ltk-info.

Nevres Mustafić: Stekao sam priliku za posao

Jedan je od korisnika projekta je i Nevres Mustafić iz Lukavca koji je dobio 100 kvadrata plastenika, sadnice kao i sistem za navodnjavanje i tako stekao, kako kaže, priliku za posao jer do tada je bio nezaposlen.

Mjesec dana, od kako je postavljen plastenik, vrijedno radi sa svojom suprugom. Već se nadaju i proširenju proizvodnje jer im volje za radom i uspjehom ne nedostaje.

Projekt za mlađu, nezaposlenu populaciju

"Ranije se nismo bavili poljoprivredom, mi smo početnici što se tiče plasteničke proizvodnje. Dobili smo, uz plastenik, i kulture kao što su mladi luk, salata i špinat. To smo zasadili, a na proljeće ćemo paradajz i papriku", rekao je Mustafić.

Ovaj projekat je obuhvatio 20 korisnika. Osnovni uslov je bio da korisnici budu mlađa, nezaposlena populacija. "Cilj je i na ovaj način pomoći nezaposlenom stanovništvu, ali i razviti plasteničku proizvodnju na ovom području", kažu u Službi za poljoprivredu Općine Lukavac i ističu kako su korisnici projekta dobili svu potrebnu opremu za rad.

"U tom će paketu biti i sistem za navodnjavanje, onaj najjednostavniji, "kap po kap". Dobili su i sadnice za ovu jesenju proizvodnju", kazao je u ime Službe za poljoprivredu Općine Lukavac Muhamed Kovačević.

Projekat je realiziran po principu sufinansiranja. Korisnici su učestvovali sa po 20 posto od ukupnog iznosa, dok su Općina Lukavac i humanitarna organizacija "MAID" participirali sa po 40 posto.

Foto: YouTube/RTVTK Tuzla


Tagovi

Nevres Mustafić Općina Lukavac Plastenička proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić