Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski krompir
  • 20.04.2018. 07:30

Nestašica sjemenskog krompira u RS, u FBiH ga ima dovoljno

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je početkom proljeća velika količina sjemenskog krompira vraćana s granica BiH jer je bila zaražena. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže da krompira ima dovoljno i da se nitko nije žalio.

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 974
  • 73
  • 0

Vrijeme je za sadnju krompira, ali su povrćari naišli na problem jer je u poljoprivrednim apotekama zavladala nestašica sjemenskog krompira. A tamo gdje se i nađe, cijena mu je do 20 KM za vreću od 10 kilograma

U većini poljoprivrednih apoteka već danima nemaju ni kilogram sjemenskog krompira, a prije nestašice vreća je koštala 10 KM, pišu Nezavisne

Velika količina vraćena na granici jer je zaražena

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da ne čudi da je došlo do nestašice sjemenskog krompira zato što je početkom proljeća velika količina vraćana s granica BiH jer je bila zaražena, tako da je to ostavilo traga na naše tržište.

"Sada i ovo što bi se eventualno pojavilo na tržištu izaziva strah da bi to mogao biti konzumni materijal koji nije predviđen kao sjemenski, ali samo da se popuni tržište", kazao je Marinković dodavši da poljoprivredni proizvođači moraju biti oprezni prilikom kupovine sjemenskog krompira zbog neadekvatnog materijala i eventualno zaraženog krompira te da je uslijed nestašice došlo do povećanja cijene po kilogramu.

Cijena je bila jedna KM po kilogramu 

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da već desetak dana poljoprivredne apoteke nemaju ni kilogram sjemenskog krompira. "Razlog tome je što je prošle godine bila mala potražnja za sjemenskim krompirom i oko 40 odsto manje je zasađeno", ističe Mastalo.

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Iz nekoliko poljoprivrednih apoteka u Banjaluci kažu da duže od 10 dana nemaju ni gram sjemenskog krompira, a s njima se slažu i u poljoprivrednim apotekama u Prijedoru, gdje kažu da inače pakovanje od 25 kg košta 45 KM, dok vrećica od 10 kg košta 18 do 20 KM.

"Iako je cijena na početku proljeća bila jedna KM po kilogramu, kao i prošle godine, zbog nestašice prinuđeni smo da podignemo cijene", kažu iz poljoprivrednih apoteka.

U Federaciji ima dovoljno krompira

U Federaciji BiH je situacija bolja što se tiče sjemenskog krompira.

"Krompira ima dovoljno, još se niko nije žalio", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH dodajući da se cijena nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu, tako da 25 kg sjemenskog krompira košta 33,50 KM.


Tagovi

Sjemenski krompir Nestašica Nedžad Bićo Branko Mastalo Cijena krompira Stojan Marinković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]