Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja presadnica
  • 07.04.2024. 09:00

Nekoliko pravila i savjeta za uspješnu sadnju i proizvodnju povrća

Kako da presadnice povrća pretvorite u bujne biljke koje će obilno plodonositi?

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 1.033
  • 81
  • 0

Uzgoj paprike može biti izazovan, ali i izuzetno zadovoljavajući, ako se pravilno provodi. Odabrati pravo vrijeme za sadnju, pravilno pripremiti tlo, odabrati zdrave presadnice i brinuti se o njima kako bi se osiguralo zdravo i obilno rastuće bilje, ključni su koraci za uspješan uzgoj paprike.

Ključni koraci

Važno je ispuniti korake za pravilno sađenje presadnica povrća u zemlju ili plastenik, uz naglasak na zalijevanje, njegovanje i zaštitu biljaka od ekstremnih uvjeta.

Priprema zemljišta - zemlja mora biti fino usitnjena, a prije toga adekvatno prihranjena. Na formirane bankove ili gredice uz postavljeni sistem za navodnjavanje se buše rupe za sadnju ili se koristi već izbušena folija na odgovarajući razmak. Zemlja prije sadnje mora biti natopljena i sadnica se sadi u vlažno tlo.

Priprema presadnica - presadnice paprike trebaju biti zdrave i snažne, bez znakova bolesti ili oštećenja. Ako su korijeni previše stegnuti, nježno ih razdvojite prije stavljanja u zemlju kako bi se potaknuo njegov zdrav rast.

Sadnja presadnica - kopajte rupe u tlu duboko oko 10-15 cm, s razmakom između sadnica od 30-45 cm. Pazite da držite korijenje presadnice opuštenim tokom sadnje kako biste spriječili oštećenje. Položite presadnicu u rupu i nježno je prekrijte zemljom, čvrsto pritiskajući oko stabljike da biste osigurali stabilnost.

Zaštita od ekstremnih uvjeta - ako sadite u plasteniku, pratite temperature i vlažnost kako biste osigurali optimalne uvjete za rast povrća. Ako očekujete hladne noći, razmotrite upotrebu pokrivača ili mulča kako biste zaštitili mlade biljke od mraza.

Redovno zalijevanje i njega - održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne prenatopljeno. Gnojidba paprike može biti korisna tokom vegetacije, ali pazite da ne pretjerate kako biste izbjegli opekline korijena. Redovito uklanjajte korov jer ćete time spriječiti konkurente da otmu hranjive tvari i vlagu.

Smjernice za zalijevanje

Kada je u pitanju zalijevanje sadnica povrća, važno je održavati tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne prenatopljeno. Evo nekoliko smjernica:

  • Frekvencija zalijevanja: sadnice povrća zalijevajte kada se gornji sloj tla osuši na dodir. Ovisno o uvjetima okoline, to može biti svakih 2-3 dana. Pratite vlagu u tlu i prilagodite frekvenciju prema potrebama biljaka.
  • Dubina zalijevanja: treba biti dovoljno duboko kako bi voda dosegla korijenje. To obično znači da zalijevate dok se tlo blago ne navlaži do dubine korijena.
  • Voda ujutro: idealno je da ovaj posao obavite ranijem dijelu dana, jer to omogućuje biljkama da upiju vodu prije nego što sunce postane previše jako. Također smanjuje rizik od bolesti koje se mogu širiti kada lišće ostane vlažno preko noći.
  • Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje: pazite da ne prenatopite tlo jer to može dovesti do truljenja korijena i drugih problema kao što su gljivične bolesti. Ako primijetite da se voda nakuplja oko biljaka ili da tlo postaje previše vlažno, smanjite učestalost zalijevanja.

Nakon sadnje, presdnice povrća ne treba zalijevati 5-7 dana da bi se biljka ustabilila i prilagodila novim uslovima, ovom praksom korijen biljke će se naglo početi širiti i tražiti vodu na gredici što dublje, a i cilj nam je da postignemo stabilnu i jaku biljku odmah nakon presađivanja. 

Nakon toga prvo zalijevanje treba obaviti sa dozom NPK gnojiva u količini 1 gr/biljci sa naglaskom na fosfor ili omjer 1:4:1. Važno je pratiti stanje biljaka i pravovremeno reagirati na bilo kakve znakove bolesti ili nedostatka hranjivih tvari. S pravilnom njegom i pažnjom, uzgajanje paprike može rezultirati zdravim biljkama koje donose obilan i ukusan plod.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Povrće Sadnja Paprika Presadnica Sadnica Plastenik Savjeti Agronom


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.