Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 17.05.2023. 16:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Nastavak sjetve nije moguć ni za 15 dana, prokanalite parcele

Problem će biti i sa korovima s obzirom na to da proizvođači, uglavnom, nisu stigli obaviti tretmane protiv korova

Foto: Depositphotos/budabar
  • 108
  • 10
  • 0

Nastavak proljetne sjetve na području prijedorske regije nije moguć ni za 15 dana zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Prema riječima stručnog saradnika u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu, Duška Komnenovića, sjetva je završena na oko 60 posto planiranih površina.

"Situacija je različita od općine do općine. Najmanje je zasijano u Prijedoru, manje od 50 posto planiranih površina", rekao je Komnenović agenciji Srna.

Prokanaliti parcele

Ove godine planirana je sjetva kukuruza na 15.000 hektara, soje na 700 hektara, a u jesenjoj je zasijano 6.300 hektara strnih žita. Nakon prestanka padavina bit će povećana mogućnost pojave biljnih bolesti te će ovaj problem posebno biti izražen na parcelama gdje je gušći sklop.

Poljoprivrednicima je poručio da ne trebaju odustajati od sjetve i da, čim bude moguće, prokanale parcele gdje se zadržava voda.

"Imaju na raspolaganju hibride kukuruza nižih grupa FAO zrenja 300 i 400, te soje nula grupe. Ovi hibridi daju nešto manji prinos, ali to se mora prihvatiti. Naša kancelarija im stoji na raspolaganju za sve konsutacije i pomoć oko izbora", istakao je savjetodavac. 

Povrtna proizvodnja upitna

On je izrazio nadu da će se usjevi kukuruza oporaviti nakon povlačenja vode, osim ako bujice nisu odnijele sjetveni sloj.

"Problem će biti i sa korovima s obzirom na to da proizvođači, uglavnom, nisu stigli obaviti tretmane protiv korova", objasnio je i dodao kako probleme imaju i povrtari jer padavine i niske temperature dovode u pitanje ovu proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Proljetna sjetva Povrće Kukuruz Strna žita Biljne bolesti Duško Komnenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.