Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 14.03.2017. 14:00

Naklijavanjem do većih prinosa krompira

Radi postizanja većeg prinosa preporučuje se gomolje krompira prije sadnje staviti na naklijavanje. Naklijavanje se vrši u posudama tzv. holandezima ili nekim drugim plitkim posudama ili perforiranim plastičnim vrećama.

Foto: gerbeaud.com
  • 4.366
  • 294
  • 0

Zima se primiče kraju i proljetni dani polako pristižu, a time i radovi u polju. Ali neke radnje je ipak potrebno odraditi nešto ranije prije same sjetve ili sadnje. Tako je i sa krompirom, koji se sve više prije sadnje stavlja na naklijavanje, evo o čemu je riječ.

Krompir (Solanum tuberosum) vodi porijeklo iz Perua gdje se uzgajao još prije 8.000 god. U Evropu je donešen u 16. vijeku, a u naše područje u 18. vijeku.

Kultura bogata škrobom

Iako se smatra "sirotinjskom" hranom, ova kultura obiluje sljedećim sastojcima: 75% čini voda, 18,2% škrob, 2% bjelančevine, 1,5% šećer, 1% celuloza, 0,1% masti, 0,2% kiselina,magnezij i željezo.

Važno je napomenuti da je nadzemni dio biljke otrovan jer sadrži alkaloid solanin. Gomolj se koristi u ishrani i on nije otrovan osim, ako se dovoljno ne zagrne zemljom pa se na njemu javi zelena nijansa što je znak prisustva solanina koji je štetan. Solanin je prisutan i u proklijalom gomolju, te takve ne treba konzumirati.

Ovu kulturu većina proizvođača uzgaja za svoje lične potrebe na okućnicama, tako da o samoj proizvodnji iste dosta se poznaje, međutim uvijek ima prostora za nove i korisne savjete.

Temperatura

Minimalna temperatura zemljišta pri sadnji mora biti 6-8oC. Biljka je osjetljiva na rane proljetne mrazeve pa tako da već na temperaturi od -1 do -2oC izmrzava. Optimalna temeratura za rast gomolja je 17-20O C , a na višim temperatura prinos se smanjuje, a već na temperaturi preko 30oC rast potpuno prestake kao kod većine biljaka.

Voda

Krompir je biljka umjereno vlažnog podneblja i pri nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa i kvaliteta gomolja.

Zemljište

Zahtjevi ove kulture u pogledu zemljišta ogleda se u tome da mu odgovaraju propusna, rastresita zemljišta pjeskovito-humusa sa dobrim vodno-vazdušnim režimom, bogata mineralima i organskom materijom. Ne odgovaraju mu teška zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode. Podnosi kiseliju reakciju zemljišta, a optimum pH je 5,4-6,5

Naklijavanje

Radi postizanja većeg prinosa preporučuju se sjemenski krompir, prije sadnje, staviti na naklijavanje i to na svjetlost, ali nikako direktno na sunčevu svjetlost. Period naklijavanja traje zavisno od sorte oko 35 - 60 dana. Optimalna temperatura za naklijavanje je 12-15 o C. Vlažnost vazduha u prostoriji za naklijavanje bi trebala iznositi oko 85 - 90%

Prostorije bi trebale biti sa dobrom mogućnosti provjetravanja. Naklijavanje se vrši u posudama tzv. holandezima ili nekim drugim plitkim posudama koje je dobro staviti na police, takođe naklijavanje se može vršiti i u perforiranim plastičnim vrećama. Holandezi mogu biti od drveta ili plastike. Prilikom postavljanja gomolja u holandeze potrebno je vršni dio okrenuti prema gore jer se na tom dijelu nalazi najveći broj produktivnih klica. Tako postavljeni gomolji se jednom do dva puta u toku naklijavanja okreću kako bi svi bili podjednako izloženi svjetlosti.

Sjetva i sadnja

Za sjetvu je najbolje obaviti sjemenskim krompirom kalibraže 35/55, takav sjemenski krompir je znatno skuplji, ali se mogu koristi i krupniji gomolji 55/65 i tad je potrebno vršiti presjecanje istog prethodno dezinfikovanim priborom. Preporuka je krompir saditi kada se zemljište na dubini od 10-12 cm zagrije iznad 8oC.

Foto: gerbeaud.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Naklijavnje Sadnja Krompir Holandezi Solanum tuberosum


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.