Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena oaza
  • 08.01.2016. 17:00

Najveći svjetski staklenik na krovu tvornice

Mreža urbanih vrtova će jednog dana osigurati velik dio izvora hrane koja bi zbog klimatskih uvjeta mogla nestati. Takva je i Zelena oaza na vrhu tvornice sapuna u Chicagu.

  • 371
  • 5
  • 0

Najveći svjetski urbani vrt na krovu zgrade je Zelena oaza (Green oasis) u jednom od američkih najhladnijih gradova, Chicagu. Najveći urbani zeleni krov lijepo napreduje u najvjetrovitijem gradu Amerike. Vrt je veći od prosječne američke četvrti i ima 22 tisuće m2, a najveći je svojom površinom staklenik na cijelom planetu.

Dobiva prirodno svjetlo koje prolazi kroz staklo, a padaline poput snijega, kiše i snažnog vjetra ne mogu mu ništa, prenosi yahoo.com.

Mreža urbanih farmi

Gotham Greens, tvrtka je koja je prva lansirala staklenike ovakvog tipa u New Yorku (ovo je četvrti takav u SAD-u). Zanimljivo je da se masivni povrtnjak nalazi na vrhu tvornice sapuna. Suvlasnik staklenika, Viraj Puri pomaže u opskrbi lokalnih trgovina zelenilom koje raste u ovom stakleniku i tako građanima Chicaga dostavlja svježe povrće.

Puri vjeruje da žitarice uzgojene ispod prirodnog izvora svjetlosti bolje napreduju, a u tijeku je i istraživanje koje će te tvrdnje i potvrditi. "Mreža urbanih farmi će jednog dana osigurati velik dio izvora hrane koja bi zbog klimatskih uvjeta mogla nestati, a to je salata na primjer, koja se dostavlja iz udaljenih područja u Chicago."

Lokalno uzgojena hrana s krovova

"Mislim da možemo dokazati kako je ovaj model profitabilan i na komercijalnoj razini prihvatljiv za lokalno stanovništvo", govori Puri. "Ne možemo zanijekati činjenicu da sve više potrošača traži lokalno uzgojenu kvalitetnu hranu, kao ni činjenicu da su neke regije pogođene klimatskim promjenama, kao na primjer Kalifornija sušom. Tu je i problem prijevoza hrane s dalekih odredišta. Ako je ovakav model uspješan u New Yorku, zašto ne bi bio i kod nas i svim velikim urbanim područjima svijeta?"


Tagovi

Urbani vrtovi Zelena oaza Staklenik Gotham Greens Uzgoj povrća


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."