• Najstariji krompir
  • 14.05.2019. 18:00

Najstariji krompir u Evropi uzgaja se na Tenerifima - cijena mu ide u nebesa

Proizvođači stare sorte krompira okupljeni su u Udruženje uzgajivača Papa Bonita, a krompir sade u plodoredu, izmjenjujući ga sa pšenicom i lupinom (leguminoza), na terasastim površinama, kao što su se izvorno uzgajali u Andama.

Foto: Facebook/The Real Tenerife
  • 150
  • 22
  • 0

Posljednji izravni potomci krompira kojega su u Evropu iz Amerike donijeli konkvistadori, španjolski osvajači i istraživači, uzgajaju se na Kanarskim otocima. Jedna od vrsta ovoga krompira nazvana je  "crni ljiljan" i ističe se svojim slatkastim okusom. Uzgajaju se na Tenerifima gdje se smatraju delikatesom. 

Povijest sadnje ovoga krompira na Kanarskim otocima seže do 1622. godine, kada ih je u Evropu donio Juan Bautista de Castro iz Perua. 

Crni ljiljan je krompir srednje veličine, zaobljen, s udubljenima i tamnom korom, a boja kore drugih vrsta je od ljubičaste do svjetlije, žute boje, navodi El Pais.  

Proizvođači stare sorte krompira okupljeni su u Udruženje uzgajivača Papa Bonita, a krompir sade u plodoredu, izmjenjujući ga sa pšenicom i lupinom (leguminoza), na terasastim površinama, kao što su se izvorno uzgajali u Andama. Nakon jednog ciklusa, zemlja ostaje neobrađena i do tri godine. Ponekada između redova krompira siju kukuruz ili zeleni grah.  

Krompiri na Tenerifima zaštićeni su oznakom geografskog porijekla čime se ne može pohvaliti ni jedan andski krompir. 

Prije nekoliko godina sektor je pogođen kugom gvatemalskih moljaca, za koju ne postoji nikakvo poznato suzbijanje i liječenje pa je prodaja ovog krompira zabranjena na bilo kojem tržištu, kako na španjolskom, tako i na međunarodnim tržištima. Proizvođačima je tako ostalo samo lokalno tržište, ali su cijene pale u prosjeku na 5 eura po kilogramu. U svakom slučaju, to je još uvijek deset puta više od cijene običnog krompira. 


Tagovi

Najstariji evropski krompir Crni ljiljan Black lily Papa Bonita Plodored Tenerifi Kanarski otoci


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi