Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje krompira
  • 16.09.2021. 17:00

Na više od pola parcela izvađen krompir, veće cijene nadoknadile loš rod?

Veći poljoprivrednici mogu biti zadovoljni ovom proizvodnom sezonom, imajući u vidu činjenicu da je nešto veća cijena povrća neutralisala niže prinose u poređenju sa prethodnim godinama.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 174
  • 28
  • 0

 Na području Gradiške, Laktaša i Srpca na 70 odsto parcela završeno je sa vađenjem krompira, koji je u 2021. godini bio zasijan na ukupno 950 hektara, rekao je za Srnu viši stručni saradnik za povrtarstvo u gradiškoj Područnoj kancelariji za pružanje stručnih usluga poljoprivredi, Živko Šašić.

Prema njegovim riječima, prinosi krompira su prilično različiti i zavise od datog područja, ali i primjenjenih agrotehničkih mjera. Takođe, u dijelovima gdje je bilo dovoljno padavina za vrijeme ljetnih mjeseci i tamo gdje se provodilo navodnjavanje (uz ostale mjere), rod je u okviru prosjeka i prema očekivanjima poljoprivrednika. 

Loše prošli proizvođači koji nisu navodnjavali

"Bio je i lokaliteta gdje tokom čitavog ljeta nije bilo kiše i tu su prinosi izuzetno loši, ako uz to proizvođači nisu mogli navodnjavati njive", istakao je Šašić, dodajući da je kvalitet pomenutog povrća dobar, ali i da isto tako zavisi od primjenjene agrotehnike

Veći poljoprivrednici mogu biti zadovoljni ovom proizvodnom sezonom, imajući u vidu činjenicu da je nešto veća cijena povrća neutralisala niže prinose u poređenju sa prethodnim godinama. 

U 2021. preovladavali su povoljni uslovi za uzgoj luka, koji je bio jako dobrog kvaliteta, ali i odgovarajuće cijene, smatra ovaj stručnjak. Isto tako, prinosi paprike na otvorenom polju znatno su lošiji nego oni iz plasteničke proizvodnje dok je rani kupus, skinut sa parcela, prilično dobro rodio i prodaje se po znatno većoj cijeni nego ranijih godina, ukazuje Šašić. 

"Na području Gradiške, Laktaša i Srpca pod kupusom je oko 300 hektara. Od toga je 100 hektara rani, a 200 kasni kupus. Cijena je viša nego u 2020. i u veleprodaji se kreće od 0,8 KM pa na više", komentariše.

Suša - najveći krivac za poskupljenje

Govoreći o proizvodnji u zaštićenom prostoru, napomenuo je da je u završnoj fazi berba paprika, paradajza i krastavaca, te dodao da je proizvodnja u plastenicima sigurnija i dosta isplativija u poređenju sa uzgojem povrća na otvorenom polju.

Istovremeno, zaključuje da su cijene povrtarskih vrsta u 2021. znatno više nego prethodnih godina, te da su na to uticali poskupljenje same proizvodnje i nepovoljni klimatski uslovi za uzgoj većine navedenih kultura.

Nakon piletine poskupljuju i jaja, razlog - rast cijena kukuruza?

Podsjetimo, do skoro je bilo gotovo nemoguće pronaći pileće meso u domaćim marketima i trgovinama, živinari naglašavaju da se situacija polako stabilizuje. Pored nestašice, piletina je ponegdje dostigla cijenu od čak deset KM za jedan kilogram. 


Tagovi

Vađenje krompira Primjena agrotehnike Navodnjavanje Cijene Isplativa proizvodnja Živko Šašič


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.