Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 03.07.2017. 18:00

Na selu posla na sve strane, ali treba imati volju

Branko Račić, pedesetogodišnjak iz Novog Sela kod Gradiške odlučio se na svestranu proizvodnju na selu i nije se pokajao. Odlično se snašao u povrtlarstvu, ali i u raznim majstorlucima.

Foto: Boško Grgić
  • 4.597
  • 412
  • 0

Da bi započeo rad u plastenicima, njivi ili radionici, Branko je obavezan prvo da nahrani guske, ćurke, koke i drugu živinu, raštrkanu na sve strane povećeg imanja. Tek onda treba razmisliti o prioritetima za taj dan. Prvi otkos sijena je prikupljen i stavljen u sjenik, na redu su radovi oko paprike i paradajza. Paprika je u fazi berbe, paradajz je počeo "ruditi" i za koji dan je na trpezi. Branko je upravo isplatio i ispratio troje radnika koji su mu radili nekoliko sati na prikupljanju sijena.

U radionici se - odmara

"Nije istina da nema posla. Evo ja gotovo svakodnevno plaćam radnike za radove u njivi ili plastenicima. Posla ima na sve strane, samo treba imati volju i malo razmisliti glavom. Na selu se može svašta uraditi i unovčiti", reče Branko u hodu, uvodeći nas prvo u radionicu gdje je napravio i spremio za prodaju prelijepi stol od topole jagnjede.

Napravio ga je po narudžbi za poznatog kupca. Kaže da bi u Njemačkoj, gdje je ranije radio, za njega dobio najmanje hiljadu eura.

"Zadovoljan sam sa ostvarenom cijenom za sto. Napravio sam ga od dobro osušene, a veoma stare i debele topole. Radio sam ga kad pozavršavam poslove oko živine i povrća. Odmarao sam se u radionici izvlačeći visoki sjaj ove ploče, koja na sebi ima mali milion vrževa, kao da ju je umjetnik pravio, a ne priroda", kaže Branko.

U plastenicima 1,5 tona povrća

Put nas dalje vodi na parcelu sa proizvodnjom na otvorenom i u plastenike sa paprikom i paradjzom. Unutrašnjost besprijekorna, svaka biljka povezana, oplijevljena i zalivena. Za međurednu obradu Branko koristi improvzovanu mini kopačicu napravljenu od dijelova starog bicikla i čelične pile za balvane. Berba paprike je krenula i trajaće do oktobra. Prvih julskih dana kreće i berba paradajza.

Za vrijeme reportaže Branko je isplatio i ispratio troje radnika koji su mu radili nekoliko sati na prikupljanju sijena.

"Usjevi su veoma zdravi i lijepog izgleda. Očekujem da ću ubrati najmanje pet tona paprike i dva puta toliko paradajza, te daleko manje količine krastavca i drugog povrća. Ali za razliku od drugih proizvođača ja papriku i paradajz neću prodavati preko nakupaca, već direktno. Već sam obišao nekoliko većih prodavnica i preduzeća koja imaju svoje kuhinje. Zašto da neko zarađuje na mom radu bez imalo znoja", kaže Račić.

Život na selu održiv

Branko Račić kaže da se ne kaje ni jednog trenutka što je sa suprugom Tatjanom napustio Rijeku, a potom i Njemačku i vratio se u Novo Selo, pitomo selo u neposrednoj blizini rječice Mature, Save i rezervata Bardača. Došao je na posjed od oko 7 hektara izuzetno plodne oranice, iz koje gotovo svake godine izvuče maksimum.

Osim toga Branko se bavi i pravljenjem i servisiranjem drvenih čamaca, raznih alatki, namještaja od autohtonog drveta, pletenjem ribarskih mreža, sušenjem svinjskog, guščijeg i drugog mesa, proizvodnjom guščije masti...

"Ni jedan posao mi se ne može "oteti" jer imam jaku volju. Samo me uvijek čude ljudi koji kažu da nema posla, i svakodnevno se žale na državu sjedeći sa pivom u ruci ispred prodavnica širom Lijevče polja. Ja sam napustio Njemačku, ali srce mi je na mjestu", kaže neumorni Branko Račić koji nas je za potrebe reportaže sproveo s kraja na kraj imanja.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Branko Račić Novo Selo Paprika Paradajz


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !