Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kupusa
  • 04.05.2020. 18:00

Na kupusu se tokom rasta javlja velik broj štetočina

Štetni insekti koji se mogu pojaviti tokom rasta kupusa su: kupusni buhači, moljci, kupusna muha, kupusne stjenice, lisne vaši i tripsi. Prepoznajte ih.

Foto: Martina Popić
  • 4.112
  • 394
  • 0

Štetočine koji se mogu pojaviti tokom rasta ovog povrća su: kupusni buhači (Phyllotreta spp.), kupusni moljac (Plutella xylostella), kupusna muha (Delia radicum), kupusne stjenice (Eurydema spp.), kupusne lisne vaši (Brevicoryne brassicae) i tripsi.

Kupusni buhači najveće štete prave na presadnicama

Kupusni buhači (Phyllotreta nemorum, P. atra, P. nigripes i P. undulata) najveće štete prave za vrijeme suše i na presadnicama. Probleme prave odrasli oblici praveći rupice na lišću koje nakon njihovih pohoda izgledaju poput sita, a najveće probleme prave na kupusnjačama koje se proizvode prvenstveno zbog lisne mase. Njihov jak napad očekuje se za vrijeme toplih i sunčanih dana, najviše na mladim biljkama, pogotovo presadnicama koje zbog toga zaostaju u rastu i daju niži prinos. Kasniji napad na veće biljke ne smeta toliko njihovom rastu i razvoju koliko im smanjuje tržišnu vrijednost.

Kupusni buhači - male napasti uzrokuju velike štete

Generacije moljaca se preklapaju

Kupusni moljci se javljaju u aprilu i počinju se odmah hraniti, letjeti i razmnožavati. Naime, u vrijeme suše i visokih temperatura ovi se insekti sve više javljaju i u kontinentalnim dijelovima. Ženke odlože oko 3 jaja na naličje listova i to najčešće uz glavnu žilu. Štete čine njihove gusjenice koje prave mine na listovima, grizenjem stvaraju prozorčiće i na kraju izgrizaju lisno tkivo. Ponekad ostanu samo glavne žile na listovima, a sve ostalo bude pojedeno. Imaju 3 do 6 generacija godišnje koje se često preklapaju i štete nanose tokom čitave vegetacije. Ekonomski najznačajnije uzrokuje u fazama formiranja glavice pa zbog oštećenja i kontaminacije izmetom one gube tržišnu vrijednost.

Kupusna muha se javlja čim se tlo zagrije na 12°C

Kupusna muha se smatra jednim od najopasnijih štetočina kupusa, karfiola i kelja, a javlja se čim temperature tla porastu na 12°C. Ona velike probleme čini neposredno nakon sadnje. Odrasla ženka nakon 14 dana hranjenja odloži jaja na vrat korijena ili na tlo, nakon 5 dana kada su temperature od 15 do 20°C izlaze larve koje se ubušuju u vrat korijena i uništavaju ga. Ima 3 generacije godišnje i u zasadima se mogu naći od aprila do sredine avgusta. Razvoj larvi zavisi od temperature pa tako visoke dovode do njihove smrtnosti. Prva generacija je najopasnija za kupus, a druga koja se javlja krajem juna i treća koja je aktivna u avgustu napadaju repu, korabicu, prokulice...

Prve generacije čine najveće štete pa tako u početnoj fazi rasta biljke zbog njihovog napada mogu propasti, a u kasnijoj fazi napad se manifestuje slabijim rastom i kržljavošćću te nemogućnosti formiranja glavice. Zarazu možemo prepoznati po tome da listovi kupusa počinju venuti, mijenjati boju od sive do žute, a glavice su male ili mekane. Takođe, biljka se lako vadi iz tla i tada možemo primijetiti bijele larve koje su uništile korijen.

Stjenice su najopasnije na mladim biljkama

Kupusne stjenice (Euridema ventrale, Euridema oleracea, Nezara viridula) čine štete sisanjem na listu, što se odražava u vidu bjeličastih tačkica, koje kod jakog napada mogu prekriti cijelu površinu lista. Pojava ovih insekata vrlo je opasna na mladim biljčicama koje mogu biti u potpunosti uništene.

Razlika između ove tri vrste je u boji i veličini  tijela. Crvena kupusna stjenica (Euridema ventrale) je crvene je boje s crnim pjegama, zelena  (Euridema oleracea) je zelenkaste boje sa bijeložutim pjegama i manja dok je smrdljiva (Nezara viridula) zelene boje i ispušta neugodan miris.

Smrdibuba: Povrtna stjenica sisa plodove pred samu berbu - kako ju suzbiti

Ove vrste odlažu jaja u većim grupama na donjoj strani lista. Larve imaju obično 5 razvojnih stadija i izgledom su slične odraslim oblicima, ali ne lete. U proljeće za toplijeg vremena izlijeću i počinju razvojni ciklus.

Napadu tripsa pogoduju visoke temperature i niska vlaga

Duhanov trips štete pravi na kupusu i kelju kao i na drugim kupusnjačama i to sisanjem listova kupusa uslijed čega dolazi do pojave kvržica nepravilnih oblika. One su u početku svjetlije, a kasnije potamne. Napadnute dijelove biljke naseljavaju gljivice pa kupus gubi tržišnu vrijednost. Njegovom razvoju pogoduju visoke temperature i niža vlaga zraka, stoga se najviše javlja tokom sušnih godina kada može imati i do 16 generacije godišnje.

Lisne vaši uzrokuju kovrdžanje i sušenje listova 

Kupusna lisna vaš (Brevicoryne brassicae) je sivozelene boje i prekrivena je voštanom prevlakom pepeljaste boje. Štete pravi na kupusu i kelju te nekim drugim vrstama iz porodice kupusnjača. Štete napravi sisanjem na listu što dovodi do deformacije i njegova kovrdžanja, a može se i osušiti. U početku se nalaze na licu, a kasnije i na naličju lista. Prisutnost lisnih vaši na kupusnjačama umanjuje tržišnu vrijednost.

Krajem maja javljaju se krilati oblici koji naseljavaju biljke. Može imati velik broj generacija. Pojava štetočina će biti veća ako u periodu od aprila do juna prevladava suho i toplo vrijeme.


Tagovi

Štetočine kupusa Lisne vaši Duhanov trips Stjenice Kupusna muha Kupusni moljci Kupusni buhači Smrdljivi martin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.