Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 11.11.2018. 09:30

Mujo Omanović: Toplo vrijeme odgovara povrću u plastenicima

Plastenička proizvodnja pruža mogućnost uzgoja povrća tokom cijele godine bez obzira na vanjski uticaj, uzgoj u zaštičenom prostoru, u ovo doba godina preuzima prioritet i jedini proizvodni resurs.

Foto: Adi Pašalić
  • 741
  • 40
  • 0

Zlatna jesen, okupana suncem i iznadprosječnim temperaturama itekako pogoduje plasteničkoj proizvodnji i uveliko produžuje poljoprivrednu sezonu. Završena jesenja žetva, ubrani plodovi i obavljena jesenja obrada zemljišta na otvorenom, nisu znak da poljoprivreda ide u zimski san. Plastenička proizvodnja pruža mogućnost uzgoja povrća tokom cijele godine bez obzira na vanjski uticaj, uzgoj u zaštičenom prostoru, u ovo doba godina preuzima prioritet i jedini proizvodni resurs.

Jesenje kulture

"Ove godine iz svakog plastenika ću imati po tri ljetine, početkom godine sam imao špinat, onda paradajz, papriku i krastavice, kad sam završio sa ovim ljetnim povrćem, evo sad imam zelenu salatu, spremnu za pijacu, a luk i špinat polahko napreduju, ovo sunce i temperatura im valjda odgovaraju", priča sedamdesetpetogodišnji Mujo Omanović koji inače ima 400 m2 plastenika u okoliščanskom polju te dodaje: "Kad mogu ja u ovim godinama radit pomalo, mogu i plastenici izdržati i čitavu godinu proizvodit."

Zelena salata, luk i špinat (zelje) najčešće su povrćarske kulture koje se nalaze trenutno u plastenicima. Prednost tzv. jesensko – zimskih kultura je veća tržišna cijena pri berbi i prodaji, u periodu kada na otvorenom nema proizvodnje. Ove godine očito i vrijeme ide na ruku poljoprivrednicima plasteničarima, vanjska temperatura od oko petnaestak stepeni stvara idealne uvjete u plasteniku za uzgoj povrća.

Prednost jesensko – zimskih kultura je veća tržišna cijena

Plodored kao mjera zaštite

Uzgojem istih kultura na jednom mjestu duži vremenski period stvara pretpostavku za pojavu tzv.  zamora zemljišta, pojave toksina, bolesti biljaka što za rezultat ima manje prinose, i nerentabilnu proizvodnju koja dodatnim izdacima za dezinfekciju i zaštitu zemljišta postaje skuplja. Ipak prirodni zakoni idu na ruku proizvođačima koji možda i ne znajući, nesvjesno uzgojem biljaka u plodoredu postižu efekat preventivne zaštite.

Plodored - najvažnija riječ u eko uzgoju povrća

Smjenom različitih kultura na jednom prostoru smanjuje se rizik zaraženosti zemljišta, povećava prinos i osigurava povoljnu strukturu zemljišta. Rotacija različitih kultura također mora odgovarati pravilima plodoreda, jednostavno rečeno "koje povrće odgovara kojem" kojim redoslijedom i šta je najbolje sijati u smjeni kultura. Obzirom da su paprika, krastavac i paradajz osnovne ljetne kulture koje su završile svoju poljoprivrednu sezonu, idealne su predkulture za za mladi luk, salatu i korjenasto povrće koje se uzgaja u tzv. zimskoj sezoni.


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.