Atraktivno izgleda, služi kao dekoracija, ali je i odličnog okusa zbog čega se koristi u mnogim jelima. Njen uzgoj nije ništa drugačiji od uzgoja drugih tikvica
Svaka bundeva ili tikvica je jestiva. No, neke se zbog svoje veličine ili izgleda uzgajaju kao ukrasne. Tako je i s turban tikvom koja je zbog svog oblika te narandžastih, žutih, zelenih i bijelih šara vrlo atraktivna i najčešće se koristi u jesenskim dekoracijama svečanog stola ili prostora.
Naziv je dobila po tome što svojim oblikom podsjeća na turban. Dozrijeva u kasno ljeto i jesen, a može se čuvati mjesecima.
Potječe s karipskih otoka, a prvi zapisi o njoj dolaze iz francuskih kuharica gdje je opisuju kao vodenastu i bljutavu. No, ona koja se uzgaja danas ima sasvim drugačiji okus i teksturu.
Zrela ima tvrdu koru koju je zbog nepravilnog oblika ploda teže guliti.
Meso joj je narančasto i čvrsto, a skuhana ili pečena je brašnaste teksture te blagog do slatkog okusa.
Za što vi koristite turban tikvu, pišite nam u komentaru ispod teksta
Može se koristiti za juhe, variva, pire, kuhana na pari, pečena, pržena, u pekmezima i sličnoj zimnici, dakle na sve načine na koje biste koristili, na primjer, butternut ili hokadio tikvu. Zbog svog oblika se koristi i kao posuda u kojoj se poslužuje juha ili se može puniti nadjevom i zapeći u pećnici.
Izvor je vitamina A i C, kalcija, kalija, beta-karotena te vlakana.
Vegetacija joj je od 95 do 120 dana pa sjetvu planirajte ranije kako biste izbjegli jesenski mraz. Možete ju posijati u posudice pa presaditi kada vrijeme to dopusti, najbolje iza prve polovine maja ili posijati direktno u zemlju.
Šta ako su presadnice spremne za sadnju, a vremenski uvjeti to ne dopuštaju?
Kao i druge tikvenjače, treba tlo bogato organskom tvari te dobru drenažu. Dubina sjetve je oko 2,5 cm, a razmak između biljaka neka bude 70 do 90 cm. Jedna biljka daje 3 do 4 ploda. Budući da ima dugačku vriježu, osigurajte joj dovoljno mjesta za rast ili potporu.
Redovno je prihranjujte te zalijevajte, posebno tokom sušnih razdoblja. Tlo oko nje malčirajte, čime ćete zadržati vlagu, ali i spriječiti rast korova što je posebno važno tokom ranih faza razvoja.
Za berbu je spremna kada je kora tvrda i žilava, a ako je nećete odmah potrošiti, čuvajte ju na suhom, hladnom i mračnom mjestu.
Tagovi
Autorica