Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka poljoprivrednika
  • 20.08.2023. 16:30

Modriča: Obuka za proizvođače povrća u plastenicima

Cilj klastera Poljoklast da se osnaže proizvođači u smislu stručnih savjeta, proizvodnje i boljeg plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Opština Modriča
  • 130
  • 32
  • 0

Klaster dobojske regije „Poljoklast“ u saradnji sa Odjeljenjem za privredu opštine Modriča i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Modrička polja“, organizovao je 16. avgusta obuku poljoprivrednih proizvođača, koji se bave proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru.

Osnaživanje proizvođača

Cilj je da se kroz edukativne aktivnosti Klastera, a zahvaljujući koordinaciji i saradnji kroz projektne aktivnosti sa Jedinicom za koordinaciju projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dio projektnih aktivnosti usmjeri na osnaživanje proizvođača, u smislu stručnih savjeta, proizvodnje i boljeg plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Proizvođači su učili i razmjenjivali iskustva

Slađana Berić-Tovirac, konsultant Klastera dobojske regije Poljoklast, rekla je da je u prethodnom periodu na opštini Modriča, kroz realizaciju IFAD projekata imala provođenje poslovnih planova. Značajan broj proizvođača kroz realizaciju start up paketa dobio mogućnost za zasnivanje plasteničke proizvodnje ili za proširenje postojećih kapaciteta.

Poljoprivrednici su pozvani da u grupama razmjenjuju svoja iskustva, posebno u ovoj izuzetno teškoj godini. Predavač Stevan Mesarović, diplomirani inženjer poljoprivrede, ističe da poljoprivrednici imaju mnogo toga da kažu jedni drugima, a da je uloga stručnjaka da ih usmjere u pravcu da ti savjeti daju određene rezultate.

"Teško je bilo upravljati biljkama, jer je cijelo proljeće bilo hladno, oblačno i kišovito. Biljke nisu imale dovoljno sunčeve svjetlosti da pređu iz faze u fazu u optimalnim rokovima. Zbog toga je manji prinos u plastenicima. Bilo je i dosta napada insekata, a desila se i oluja. Dali smo dosta savjeta kako da sačuvaju usjeve, izvezu ih na tržište i ostvare neki profit."

Nauka stalno napreduje i potrebno je stalno pratiti

Na području opštine Modriča ima oko 30 poljoprivrednih proizvođača koji su tržišno orjentisani. koji svoje proizvode plasiraju u marketima ili na zelenoj pijaci. U plastenicima se uglavnom gaje paradajz i paprika, dok na otvorenom luk, kupus i lubenica.

Da je ova godina specifična kada su u pitanju vremenski uslovi, mišljenja je Sida Tomić, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Modriča. Navela je da su kišno proljeće i vjetar uništili usjeve, dok se u zatvorenom može kontrolisati proizvodnja.

"Ovakva predavanja dosta znače poljoprivrednicima jer nauka stalno napreduje, pojavljuju se nove tehnologije i hibridi."

Poljoprivrednik Mirko Ilić, na čijem imanju je održana obuka, se proizvodnjom bavi od 2008. godine, posjeduje oko 1300 kvadrata pod plastenicima, te 1,5 dunum na otvorenom prostoru gdje uzgaja zimske i ljetne proizvode. Zadovoljan je otkupnom cijenom i kaže da su ovakva i slična predavanja veoma korisna, te da je veoma važno poštovati preporuke struke.


Fotoprilog


Tagovi

Modriča Proizvodnja povrća Plastenička proizvodnja Obuka proizvođača Klaster Poljoklast Modrička polja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.