Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Kalesija
  • 08.01.2019. 14:00

Mirsad Huseinović tri godine u kornišonima - lani proizveo 7,5 tona

Svi koji se odluče za proizvodnju krastavca kornišona imat će i stručnu podršku agronoma iz "Kornišon-Bosnia" Kalesija, a Mirsad Huseinović kaže kako je podrška otkupljivača i Općine Kalesija značajna.

Foto: Bigstockphoto/maxsol
  • 577
  • 100
  • 0

Sadnja i otkup krastavaca kornišona i jagodičastog voća, odnosno promocija održive poljoprivredne proizvodnje bili su tema zajedničkog sastanka proizvođača i otkupljivača koji je održan u ponedjeljak, 7. januara u Općini Kalesija. 

"Kornišon-Bosnia" Kalesija i PZ "Agropromet" Tuzla ponudili su učešće sa 40 posto u nabavci plastenika i repromaterijala. Sa 20 posto potporu toj vrsti proizvodnje pruža i Općina Kalesija. Viši saradnik za poljoprivredu u Općini Kalesija Fadil Hamzić rekao je da će to pomoći lokalnim poljoprivrednicima i olakšati im da dođu do početnih ulaganja.

Mirsad Huseinović: Podrška je značajna

Jedan od poljoprivrednika, Mirsad Huseinović koji se proizvodnjom kornišona bavi tri godine i zadovoljan je prinosima, iznio je svoja iskustva. Prošle godine proizveo je 7,5 tona, od toga 5,5 kornišona prve klase. Za razliku od prethodnih godina, ulaganje od samo 40 posto u proizvodnju smatra velikom olakšicom, navodi Faktor.ba

"Ova podrška je značajna za budućnost svih nas, a posebno kako bi se i drugi uključili i radili ovo isto", rekao je Huseinović.

Otkup je zagarantiran 

Svi koji se odluče za proizvodnju krastavca kornišona imat će i stručnu podršku agronoma iz "Kornišon-Bosnia" Kalesija. Ističu da se proizvođači za otkup ne trebaju brinuti. Njihova je obaveza da osiguraju zemljište, vodu i radnu snagu. 

Predstavnik te kompanije Fahrudin Delibajrić naveo je da su na skupu upoznali zainteresovane o onom što će raditi ove godine i šta znači proizvodnja kornišona. Istakao je da ta kultura na malim površinama može imati dobar urod, zbog čega je dobra za sitna poljoprivredna gazdinstva.

Proizvodnja jagodičastog voća u Kalesiji je u začetku. Cilj je da se ove godine stanje u ovoj oblasti znatno popravi.

Bliži se početak sjetve. S jednog dunuma zemlje može se ubrati između četiri i pet tona kornišona, a uz stručnu pomoć koja im je ponuđena i više. Ukoliko poljoprivrednici prihvate taj način ulaganja vrlo brzo bi trebali potpisati ugovore s organizatorima ovog skupa. 


Tagovi

Proizvodnja kornišona Jagodičasto voće Općina Kalesija Mirsad Huseinović Kornišon Bosnia Kalesija PZ Agropromet Tuzla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞