Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miroslava pomaže porodici
  • 29.07.2017. 10:00

Miroslava se ne srami posla i prodaje povrće na pijaci

Dok njeni drugovi iz školskih klupa uživaju u ljetnom raspustu, 17-godišnja Miroslava uzgaja povrće i prodaje na pijaci da bi olakšala život majci i baki.

Foto: Miroslava Živanović
  • 4.764
  • 704
  • 0

Dok njeni drugovi iz školskih klupa ljetni raspust provode na moru, planini ili bazenima, za sedamnaestogodišnju Miroslavu Živanović, učenicu Poljoprivredne škole u Bijeljini, odmora nema. Na porodičnom imanju uzgaja povrće i prodaje na pijaci da bi olakšala život majci i baki. Uz to je dobra učenica koja pobjeđuje na školskim takmičenjima, piše rtrs.

Miroslavi ništa nije teško. Ni rad na njivi, ni prodaja povrća na kvantaškoj pijaci, jer od toga živi njena porodica - majka, mlađa sestra i baka. Životne teškoće i naporan rad ne vide se iza veselog osmijeha i spremnosti na razgovor sa kupcima.

Nekada je teško, ali izdrži se sve

Miroslava na pijaci

"Nekada mi sav taj posao teško padne, ali se sjetim da sam tu da bih pomogla svojima i ja to radim sa zadovoljstvom. Volim dobre kupce, uopšte volim da pričam sa ljudima, tako da mi ovaj posao ne pada teško", priča ova vrijedna djevojčica.

Miroslava je završila drugi razred Poljoprivredne škole, smjer prehrambeni tehničar. Osvajala je prve nagrade na republičkom takmičenju iz stručnih predmeta. A životnu školu uči radeći na pijaci.

"Na pijaci dosta naučite, ne samo o proizvodnji i proizvodima, nego i o životu, ljudima i međuljudskim odnosima", kaže Miroslava. Želi se nastaviti baviti poljoprivredom i dalje. Kaže da je ponekad teško, ali želite da se sav trud koji ste uložili na kraju i isplati, pa tako i sama zarada.

Ova vrijedna i uzorna učenica želi da upiše Tehnološki fakultet, da napreduje u struci i poboljša život svojoj majci i baki.

Majka ponosna na vrijednu kćer

"Јa sam samohrana majka kojoj Miroslava puno pomaže. Ona je veliki borac, prati u stopu i mene i baku. Imam još jednu kćerku i jako sam ponosna na njih", kaže majka Mirjana.

Posao poljoprivrednika u BiH bi se trebao više cijeniti, a cijene biti u skladu s uloženim trudom, kaže Miroslava.

Miroslava je djevojka za primjer. Nije samo dobra učenica i velika pomoć svojim ukućanima, ona je uspješna i u sportu. Ima crni pojas i brojne medalje osvojene na takmičenjima u tekvandou.

Miroslava s majkom i bakom na pijaci

Foto: Miroslava Živanović


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Miroslava Povrće Prodaja Paradajz Paprika Pijaca Bijeljina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.