Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi izdanci
  • 22.04.2023. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Microgreens: Od sjemena do stola za sedam dana

Praktičnom nastavom do bogatijeg obroka. Studenti uzgajaju mlade biljke koje se beru obično između sedam i 14 dana nakon sjetve.

Foto: Ćerima Zahirović Sinanović
  • 1.300
  • 169
  • 0

U prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, počela je proizvodnja mladih izdanaka, microgreens. Pokrenuli su je studenti master studijskih programa Povrtlarstvo i Ratarstvo u okviru praktične nastave, a cijeli proces se odvija pod stručnim nadzorom prof. dr Lutvije Karić i asistentice Ćerime Zahirović Sinanović

Riječ je o mladim biljkama koje se beru obično između sedam i 14 dana nakon sjetve, za kojima je posljednjih godina na tržištu porasla potražnja. Posebno se to odnosi na mlade izdanke povrća i žitarica zbog visokog sadržaja bioaktivnih spojeva kao što su polifenoli, karotenoidi, vitamini. 

Funkcionalna hrana

Citirajući stručnu literaturu, profesorica Karić navodi kako se zbog visoke nutritivne vrijednosti, prevencije bolesti i specifičnog djelovanja na zdravlje, mladi izdanci ubrajaju  u tzv. "funkcionalnu hranu".

Studenti će dugoročno nastaviti proizvodnju mladih izdanaka

Najčešće se konzumiraju u svježem stanju pa ne dolazi do gubitka pojedinih hranjivih materija termičkom obradom ili pripremom, a većina kultura u ranoj fazi razvoja sadrži veću koncentraciju bioaktivnih spojeva u odnosu na fiziološki razvijene biljke.  Prema Xiao i sar.. (2016) rezultati hemijskih analiza 30 biljnih vrsta koje se koriste za proizvodnju mladih izdanaka pokazuju da su dobar izvor makroelemenata (K i Ca) i mikroelemenata (Fe i Zn). 

Proizvode dok uče: Studenti obrali i donirali uzgojeno povrće

"Tokom proizvodnje planiraju se automatizirati i optimizirati procesi proizvodnje mladih izdanaka uz primjenu inovativnih tehnologija te s njima upoznati potencijalne proizvođače i širu javnost", pojašnjava nam stručno osoblje fakulteta, dodavši kako je veoma važno izdvojiti optimalni sistem osvjetljenja i procesnih tehnologija proizvodnje mladih izdanaka koje mogu poboljšati njihovu nutritivnu vrijednost. 

Dodatni segment ovog istraživanja je izdvajanje biljnih vrsta s visokim sadržajem biološki aktivnih materija.

Proizvodi već u studentskoj kantini

Studenti će dugoročno nastaviti proizvodnju mladih izdanaka te obogatiti već postojeću ponudu nutritivno bogatih obroka u studentskoj kantini svog fakulteta. 

Sjeme mora biti zdravo i neoštećeno

"Za proizvodnju mladih izdanaka koristi se netretirano sjeme visoke klijavosti, preko 95 posto, koje mora biti zdravo i neoštećeno", napominje asistentica Zahirović Sinanović, dodavši da su tokom provedbe ogleda studenti imali poteškoća oko nabavke sjemena odgovarajućih osobina na prostorima Bosne i Hercegovine. Realizaciju ovog projekta, kako ističu, donacijom sjemenskog materijala podržala je kompanija Bingo d.o.o. 


Fotoprilog


Tagovi

Mikropovrće Mladi izdanci Microgreens Lutvija Karić Ćerima Zahirović Sinanović Studenti Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.