Praktičnom nastavom do bogatijeg obroka. Studenti uzgajaju mlade biljke koje se beru obično između sedam i 14 dana nakon sjetve.
U prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, počela je proizvodnja mladih izdanaka, microgreens. Pokrenuli su je studenti master studijskih programa Povrtlarstvo i Ratarstvo u okviru praktične nastave, a cijeli proces se odvija pod stručnim nadzorom prof. dr Lutvije Karić i asistentice Ćerime Zahirović Sinanović.
Riječ je o mladim biljkama koje se beru obično između sedam i 14 dana nakon sjetve, za kojima je posljednjih godina na tržištu porasla potražnja. Posebno se to odnosi na mlade izdanke povrća i žitarica zbog visokog sadržaja bioaktivnih spojeva kao što su polifenoli, karotenoidi, vitamini.
Citirajući stručnu literaturu, profesorica Karić navodi kako se zbog visoke nutritivne vrijednosti, prevencije bolesti i specifičnog djelovanja na zdravlje, mladi izdanci ubrajaju u tzv. "funkcionalnu hranu".
Najčešće se konzumiraju u svježem stanju pa ne dolazi do gubitka pojedinih hranjivih materija termičkom obradom ili pripremom, a većina kultura u ranoj fazi razvoja sadrži veću koncentraciju bioaktivnih spojeva u odnosu na fiziološki razvijene biljke. Prema Xiao i sar.. (2016) rezultati hemijskih analiza 30 biljnih vrsta koje se koriste za proizvodnju mladih izdanaka pokazuju da su dobar izvor makroelemenata (K i Ca) i mikroelemenata (Fe i Zn).
Proizvode dok uče: Studenti obrali i donirali uzgojeno povrće
"Tokom proizvodnje planiraju se automatizirati i optimizirati procesi proizvodnje mladih izdanaka uz primjenu inovativnih tehnologija te s njima upoznati potencijalne proizvođače i širu javnost", pojašnjava nam stručno osoblje fakulteta, dodavši kako je veoma važno izdvojiti optimalni sistem osvjetljenja i procesnih tehnologija proizvodnje mladih izdanaka koje mogu poboljšati njihovu nutritivnu vrijednost.
Dodatni segment ovog istraživanja je izdvajanje biljnih vrsta s visokim sadržajem biološki aktivnih materija.
Studenti će dugoročno nastaviti proizvodnju mladih izdanaka te obogatiti već postojeću ponudu nutritivno bogatih obroka u studentskoj kantini svog fakulteta.
"Za proizvodnju mladih izdanaka koristi se netretirano sjeme visoke klijavosti, preko 95 posto, koje mora biti zdravo i neoštećeno", napominje asistentica Zahirović Sinanović, dodavši da su tokom provedbe ogleda studenti imali poteškoća oko nabavke sjemena odgovarajućih osobina na prostorima Bosne i Hercegovine. Realizaciju ovog projekta, kako ističu, donacijom sjemenskog materijala podržala je kompanija Bingo d.o.o.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica