• Cijena matovilca
  • 06.12.2017. 18:15

Matovilac jeftin, hoće mu rasti cijena?

Njemački povrćari ove su godine posijali matovilca više nego inače. I sada ne znaju kuda će s njim.

Foto: Pixabay/ejaugsburg
  • 247
  • 12
  • 0

Proizvođači matovilca kao i trgovci trenutno imaju velikih problema s prodajom. Zbog viših prinosa po hektaru, došlo je do stvaranja zaliha koje se ne mogu prodati. Potražnja je trenutno niska pa salatu moraju ili skladištiti ili privremeno zaustaviti berbu. No, postoji nada. Uskoro bi cijene trebale porasti za jedan euro.

Trenutno, u Njemačkoj ćete za kilogram matovilca dati 2 do 2,5 eura, navodi freshplaza.

Matovilac, ta divna zimska salata

Kako bi nadoknadili različite vremenske uvjete, mnogi su poljoprivrednici ove godine posijali salate više nego obično, kako bi bili sigurni da će zadovoljiti tržište i ostati konkurentni.

"U posljednjih nekoliko godina, povrćari su bili suočeni s nedostatkom opskrbe zbog snijega i smrzavanja. Ove su godine prinosi po hektaru prilično veliki, zbog čega je dostupno više matovilca. Osim toga, francuska i talijanska salata je trenutno vrlo jeftina, s cijenom od 1,70 do 1,80 eura za kilogram", rekao je Carlos Novo, voditelj prodaje i Pfalzmarkt Cooperativea.

Unatoč ovoj negativnoj situaciji, prognoze za matovilac nisu jako loše.

"Vjerujem da će cijene porasti do 3,5 eura oko Božića. Vrijeme u ovom području je hladno i suho s temperaturama od oko 0 stupnjeva što je idealno za matovilac. Međutim, sjever će biti problematičniji. Prema najnovijim vremenskim prognozama, temperatura će tamo uskoro padati ispod nule", zaključio je Novo.

Foto: Pixabay/ejaugsburg


Povezana biljna vrsta

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i... Pročitaj više »

Tagovi

Matovilac Feldsalata Cijena matovilca


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi