Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Ključan mjesec
 • 05.05.2024. 09:00

Maj u plasteniku: Savjeti za njegu sadnica paprike, krastavca i paradajza

Paprikama, krastavcu i paradajzu, u maju je ključno osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj. To podrazumijeva nekoliko mjera.

Foto: Jasmin Hodžić
 • 1.558
 • 122
 • 0

Maj je ključni mjesec u godini za održavanje proizvodnje u plastenicima, posebno kada su u pitanju kulture poput paprike, krastavca i paradajza. U ovom periodu, biljke prolaze kroz intenzivan rast i pripremaju se za cvjetanje i plodonošenje. Stoga je važno posvetiti posebnu pažnju njihovom održavanju, zaštiti od bolesti i štetočina te pravilnom navodnjavanju i prihrani.

Kada je riječ o sadnicama paprike, krastavca i paradajza, u maju je važno osigurati optimalne uvjete za njihov rast i razvoj. To uključuje redovno zalijevanje, pravilno prihranjivanje i zaštitu od bolesti i štetočina.

Prijedlog za tretiranje miksom

Zalijevanje je od presudne važnosti u ovom periodu, posebno ako su temperature visoke i ako biljke aktivno rastu. Idealno je zalijevati biljke rano ujutro ili kasno navečer kako bi se izbjeglo isparavanje vode i opekotine na listovima. Važno je paziti da tlo ostane vlažno, ali ne i prenatopljeno, jer to može dovesti do truljenja korijena.

Što se tiče prihrane, u ovom periodu preporučuje se primjena gnojiva bogatih azotom u omjeru (3:1:1) kako bi se potaknuo rast biljaka. Gnojiva koja sadrže uravnoteženu kombinaciju (2:2:2) hranjivih sastojaka također su važna za osiguranje zdravog i bujnog rasta.

Kada su u pitanju zaštita biljaka od bolesti i štetočina, redovno praćenje biljaka najvažnije je za ranu detekciju potencijalnih problema. Preventivna primjena insekticida i fungicida može pomoći u sprječavanju infekcija i oštećenja usjeva. Preporučujemo preventivno tretiranje prije cvjetanja miksom fungicid-insekticid sa aktivnim materijama azoksistrobin-difenkonazol i sulfoksaflor, koji je odlična zaštita protiv plamenjače i lisnih ušiju koje su se već pojavile u plastenicima u skoro svim dijelovima regije. 

Đavo je u detaljima

Posebnu pažnju treba posvetiti i podršci biljkama kako bi se osiguralo pravilno uspravljanje i za rastuće plodove. Treniranje biljaka i uklanjanje suvišnih izdanaka pomoći će u osiguranju pravilnog rasporeda plodova i optimalnog korištenja prostora u plasteniku.

A evo i nekoliko dodatnih savjeta za održavanje proizvodnje u plasteniku u mjesecu maju:

 • Provjetravanje: U ovom periodu, temperature u plasteniku mogu brzo porasti, posebno tokom sunčanih dana. Redovno provjetravanje pomoći će u regulaciji temperature i vlage te će osigurati bolje uvjete za rast biljaka.
 • Malčiranje tla: Postavljanje malča oko biljaka pomoći će u zadržavanju vlage u tlu, smanjenju korova i očuvanju temperature tla. To će također smanjiti potrebu za čestim zalijevanjem i održavanjem tla.
 • Prepoznavanje simptoma bolesti i štetočina: Redovno pregledavanje biljaka za znakove bolesti i prisutnost štetočina ključno je za brzu intervenciju. Rano otkrivanje i suzbijanje problema pomoći će u sprječavanju širenja infekcija i očuvanju zdravlja biljaka.
 • Pravilno prihranjivanje: Uz redovnu prihranu azotom, važno je osigurati i uravnoteženu ishranu biljaka. To uključuje primjenu gnojiva koja sadrže fosfor, kalij i mikroelemente kako bi se osiguralo pravilno formiranje plodova i ojačao imunološki sustav biljaka.
 • Osiguravanje polinizacije: Kod kultura poput paprike i paradajza, koje zahtijevaju oprašivanje radi formiranja plodova, važno je osigurati prisustvo dovoljnog broja oprašivača. Ako u plasteniku nema dovoljno insekata za oprašivanje, razmotrite ručno oprašivanje cvjetova kako biste povećali uspjeh formiranja plodova.
 • Praćenje razvoja biljaka: Redovno praćenje razvoja biljaka pomoći će vam da pravovremeno reagirate na potencijalne probleme ili nedostatke. Promatrajte rast biljaka, boju listova, veličinu i oblik plodova kako biste prepoznali bilo kakve promjene koje bi mogle ukazivati na probleme.

Uz pravilno održavanje i njegu, biljke u plasteniku u mjesecu maju mogu ostvariti snažan rast i razvoj te pružiti obilje zdravih i kvalitetnih plodova. Posvetite pažnju detaljima i budite proaktivni u rješavanju eventualnih problema kako biste osigurali uspješnu sezonu uzgoja.

Održavanje proizvodnje u plasteniku u mjesecu maju zahtijeva pažljivo planiranje i provođenje različitih agrotehničkih mjera. Redovno zalijevanje, prihrana, zaštita od bolesti i štetočina te podrška biljkama ključni su elementi za postizanje visokih prinosa i kvalitetnih plodova paprike, krastavca i paradajza.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Plastenik Paprika Paradajz Krastavac Zastita Insketi Bolesti Stetočine Savjeti


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong