Pretraga tekstova
U nedostatku ovog minerla, dolazi do fiziološke promjene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti je smeđa fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima.
Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje - stihovi su koje svi pamtimo iz djetinjstva. Osobno ih se pridržavam, a već mjesecima sakupljam ljuske jaja kako bi ih iskoristila u bašči. Posebno u vrijeme sadnje rasada.
Naime, povrće kojima je kalcij neophodan u rastu i razvoju su paradajz, paprika i patlidžan. U nedostatku ovog minerla, dolazi do fiziološke promjene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti je smeđa fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima.
Kako biste u startu osigurali kalcij ovom povrću, dodajte ljuske jaja prilikom sadnje. Prije toga ih smrvite ili sameljite u prah (pomoću avana ili električnog mlinca za kavu). Ljuske jaja trebaju biti suhe kako bi se lakše smrvile. Prilikom sadnje, u rupu dodajte manju šaku samljevenih ljusaka i humusnu zemlju ili glistinac. Kasnije ih možete prihraniti prahom kojega ćete staviti uz biljku i zaliti vodom.
Poslužit će i kao đubrivo ukoliko ih sameljete i pomiješate s vodom. No, trebat će im barem mjesec dana da se razgrade, ali će vam poslužiti tijekom sezone za prihranu biljaka. Ako u ovu mješavinu dodate i talog kave koji je bogat dušikom, dobit ćete odličnu prihranu.
Ljuske jaja možete koristiti i kao zaštitu od puževa, no tada ne smiju biti smvrljene nego ih istucajte i postavite oko biljaka u debljem sloju kako bi spriječili puževe da dođu do njih.
U slučaju da ne znate što biste s ljuskama, a imate ih puno, bolje ih je staviti u kompost nego baciti. Također, mogu se koristiti i kao malč za oko biljaka, ali u tom slučaju biste ih trebali imati zaista jako puno.
Osim u povrćarstvu, ljuske jaja možete koristiti i u ishrani koka nosilja osiguravajući im kalcij koji je neophodan za formiranje kostiju i ljuski jajeta. Sterilizirane u pećnici na 180°C u 20 minuta, i usitnjene ljuske jajeta dodajte u hranu pticama. Poslužit će i u slučaju da vaš pas ima česte proljeve. Tada mu samljevenu ljusku jajeta umiješajte u hranu.
Napomena: Ako skupljate ljuske, nakon što ste razbili jaje, operite ljusku jer bi vam se nakon nekog vremena skupljene ljuske mogle usmrditi.
Tagovi
Ljuske jaja Vršna trulež ploda Izvor kalcija Đubrivo Zaštita od puževa Sadnja rasada
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi