Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasti krumpir
  • 04.01.2016. 08:00

Ljubičasti krumpir - nova prilika na tržištu!

Sorti krumpira Purple Majesty ljubičastu boju daje pigment antocijan, zbog kojeg je ova sorta ima izrazito blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Foto: subsistencepatternfoodgarden.blogspot.hr
  • 1.051
  • 32
  • 0

Promicanje zdravstvenih benefita koje osigurava konzumacija ljubičastog krumpira moglo bi osigurati njegovu promociju i dobivanje na važnosti te potaknuti proizvodnju.

Potrošnja svježeg krumpira u posljednjih je nekoliko godina opala uslijed povećanog fokusa potrošača na brzu hranu, jednostavnije pripreme, a u prilog mu ne ide niti fama da je riječ o namirnici koja je nezdrava i deblja.

Nedavni procvat u proizvodnji mekoga voća uzrokovan je zdravstvenim benefitima od konzumacije antocijana koji se nalazi u bobičastom voću. Upravo je ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća.

Konzumiran u odgovarajućoj količini, ovaj pigment se povezuje sa smanjenjem kolesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 te rizika pojave raka.

Sorta Purple Majesty

Britanski proizvođač krumpira, Albert Barlett, 2010. godine na tržište je lansirao sortu krumpira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krumpira ljubičastog mesa uzrokovanog pigmentom antocijana do sada nije osobito prepoznata na tržištu. Njezini proizvođači smatraju da bi se pravilnom promocijom prednosti koje na ljudsko zdravlje ima konzumacija ove sorte.

"U zadnje nas vrijeme sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome što bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti plasirati ljubičasti krumpir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno doprinijeti konzumaciji antocijana, čija je konzumacija u prosjeku vrlo niska", pojašnjava Cathie Martin, profesor na britanskom sveučilištu.

Epidemija pretilosti

Liječenje epidemija pretilosti i povezana zdravstvena stanja, kao što je dijabetes tipa 2 i bolesti srca uzrokuju velike troškove svake godine. Ova je pojava osobito zahvatila zapadne, razvijene zemlje svijeta.

Stoga britanska zdravstvena organizacija preporučuje konzumirati min. 80 grama porcije voća i povrća na dan kako bi se utjecalo na smanjenje broja pretilih osoba i s pretilošću povezanih bolesti - bez korištenja farmaceutskih sredstava i terapije lijekovima. Unatoč tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalija, krumpiri nisu na listi namirnica koje se preporučuju za obveznu svakodnevnu konzumaciju.

Ipak, istraživači vjeruju da bi upravo ljubičasti krumpir ovu situaciju mogao promijeniti, zahvaljujući velikom udjelu antocijana. Ističu da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita u salati mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Foto: subsistencepatternfoodgarden.blogspot.hr


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Ljubičasti krumpir Povrćarstvo Antocijan Pigment Nutritivne vrijednosti Purple Majesty Krumpir


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...