Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahune
  • 01.06.2024. 09:00

Lisne vaši mahuna: Kako ih se riješiti?

Maj je mjesec kada se na mnogim povrtarskim kulturama pojavljuju kolonije lisnih vaši. Među njiha su i mahune. Iako mogu da nanesu veću štetu, nije teško riješiti ih se prirodnim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 423
  • 42
  • 0

Mahune su jedna od omiljenih povrtnih vrsta kod domaćica. Iako su osjetljive na kasne proljećne mrazeve jer već na temperaturi od jedan ili dva stepena iznad nule, stradaju listovi, u većini slučajeva oporave se od mrazeva i nastavljaju svoj razvoj. Tako se desilo i u ovoj godini kada su krajem aprila zabilježene niske temperature.

Imaju više generacija

Kada biljka oslabi otvara se prostor za lakši napad bolesti i štetočina među kojima preovlađuju lisne vaši, Aphidae. Naročito su izložene mahune na otvorenom. Vaši imaju nekoliko generacija, a na brži razvoj podstiču ih i visoke dnevne temperature.

Ako se na vrijeme ne reaguje dolazi do sušenja cijele biljke

Takođe, pojačana ishrana azotom može da predstavlja problem ako je biljka bujnija. Štetu prave mlade larve koje sišu sokove sa peteljki listova koji se uvrću, nekroziraju i suše. Ako se na vrijeme ne reaguje dolazi do sušenja cijele biljke.

Vaši prenose i biljne viruse i tako dodatno slabe biljku.

Začini su najbolji za zaštitu

Ko ne želi da suzbija vaši insekticidima, na raspolaganju ima sredstva koja ne zagađuju zemljište i biljke. Pošto vaši nemaju oklop lakše ih je suzbiti sredstvima kao što su npr. začini.

Biber, čili, ljuta paprika, sirće, kombinovani ili sami, nagrišće meku kožu vaši i uništiti ih. Nije važna doza koja se stavi u kantu od 15 litara vode, s tim što se iz kante odaspe dvije do tri litre s navedenim sredstvima, koje se stave u prskalicu od 10 litara. Takođe, pomaže i kopriva koja je odstajala jedan dan u vodi. Doza je dvije litre te vode u prskalicu od 10 litara. Problem je što se mora češće prskati, barem dva puta sedmično.

Ako vidite odrasle bubamare ili žuta jaja na naličju listova, ne pršćite često

Nekuvano mlijeko pokazalo je zadovoljavajuću efikasnost jer pokriva tijelo vaši koje vremenom prestaju da hrane jer laktoza iz mlijeka djeluje razarajuće na njihov digestivni trakt.

Koji je ovo insekt? Pa bubamara!

Pouzdanim se pokazao i organski preparat Boundary, na bazi algi, koji se koristi u dozi od 30-40 mililitara u 10 litara vode. I na kraju, tu su i prirodni predatori, odnosno, neprijatelji lisnih vaši. Ako vidite odrasle bubamare ili žuta jaja na naličju listova, ne pršćite često jer će bubamare obaviti posao.


Tagovi

Lisne vaši Mahune Laktoza Boundary Začini Bubamare


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.