Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana i lijek
  • 27.01.2018. 07:00

Leća - uzgoj i hranjiva svojstva

Leća je biljka iz porodice mahunarki, izuzetno bogata bjelančevinama, zbog čega je odlična zamjena za meso. Zrno je bogato magnezijumom, željezom, fosforom, kalijumom i cinkom, vitaminima B1 i B9. Evo nekoliko savjeta kako uzgajati to zdravo, a nepravedno zapostavljeno povrće.

Foto: Molly Elliot/Flickr
  • 421
  • 13
  • 0

Leća (sočivo) je jednogodišnja biljka, iz porodice mahunarki, kojoj je potrebna kraća termička obrada nego ostalim mahunarkama da bi se mogla koristiti u ljudskoj prehrani. Kako navodi diplomirani inženjer poljoprivrede Radojka Nikolić, leća se nešto slabije uzgaja, a jedan od razloga je to što stare sorte imaju slabiju rodnost.

Ta mahunarka se mora obavezno uzgajati u plodoredu. Dobra predkultura joj je krompir i voli blago kisela zemljišta pH reakcije od 6 do 6,5.

Priprema zemljišta i način sjetve

Leća se sije u martu, uskoredno, na dubinu oko 5 centimetara i na međuredni razmak 12-15 cm. Ta biljka ne podnosi direktnu upotrebu stajnjaka, pa je neophodna upotreba kompleksnih đubriva. Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 centimetara dubine da bi zemljište dobro izmrzlo. Predsjetvenu pripremu treba izvesti tako da gornji sloj zemljišta (debljine do 8 cm) bude sitno mrvičast.

Sazrijevanje neujednačeno - obratiti pažnju pri berbi

Stablo leće je nježno i može porasti u visinu do 60 cm. Polegljivo je, pa se zato preporučuje sjetva ječma (oko 20 kg/ha), da bi se stabljikama leće omogućilo da se drže uspravno. Zrno se nalazi u mahunama i to najčešće 1-2 zrna, smeđe ili zelene boje, iako mogu se naći i narančasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna. Promjer zrna kod sitnosjemenih sorti je 3-6 milimetara, dok se kod krupnosjemenih sorti leće on kreće od 6-9 mm. Ova biljka zrije neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Kada je leća najbolja za berbu?

Kada mahune pri dnu biljke postanu smeđe, a one koje su više na stabljici požute, pravo je vrijeme za početak berbe leće. Proizvođači obično čekaju da dvije trećine mahuna sazri pa onda počinju berbu. Biljke se nekoliko dana nakon berbe ostavljaju na njivi da se dodatno osuše i tek onda se odnose sa parcele. Zrna leće obavezno treba osušiti i zastititi od žiška, a vlaga treba biti oko 12%.

Proteinska i vitaminska bomba

Na kraju treba reći i to da su proteini iz leće vrijedan izvor bjelančevina. Zbog toga je to povrće odlična zamjena za meso. Zrno je bogato magnezijumom, željezom, fosforom, kalijumom i cinkom, odnosno vitaminima B1 i B9, pa je leća idealna hrana za ljude čije zanimanje iziskuje veliki intelektualni napor.

Foto: Molly Elliot/Flickr


Povezana biljna vrsta

Leća

Leća

Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj Povrće Berba Vitamini Zemljište Mahunarke Proteini Voda Leća Čuvanje Stabljika Zrno Povrtarstvo Sjetva


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.