Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Adisa Grcić
  • 29.05.2022. 10:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor - Rama

Lani nije mogla nanijeti povrća, ove godine povećala proizvodnju

Porodica Grcić obrađuje 30 dunuma pod oranicama i imaju tri plastenika veličine oko 700 metara kvadratnih, koje su sami napravili.

Foto: Arhiva Adise Grcić
  • 1.466
  • 602
  • 0

Selo Duge nadomak Prozor-Rame od davnina je poznato po proizvodnji rasade, ali i povrća. Da je i danas tako, svjedoče brojni plastenici koji popunjavaju panoramu na putu od ove općine ka Jablanici.

Iako je udaljeno samo sedam kilometara od gradskog središta i jedva kilometar od magistralnog puta, većina stanovništva se bavi poljoprivredom. Na pijaci u Gornjem Vakufu/Uskoplju se već godinama pretežno traži prisada sa Duga, a posebno mjesto zauzima "duški paradajz". Poljoprivreda je glavni izvor prihoda i za višečlanu porodicu Adise Grcić.

"Poljoprivredom se bavim od 1997. godine, kada sam se sa porodicom vratila iz izbjeglištva. Obrađujemo oko 30 dunuma zemlje, imamo tri plastenika i u njima proizvodimo rasadu i povrće", kaže nam na početku razgovora.

Plastenike izrađuju sami

Plastenici su ukupne površine oko 700 metara kvadratnih, a sami su ih izradili muški članovi porodice. Iako je muž Zejnel invalid, a sin Zijad srčani bolesnik, zajedno obavljaju sve poslove te sijeku drva i obrađuju ih kako bi napravili konstrukciju za plastenike. 

Sami napravili plastenike 

"Nije to neka zarada, ali ne zavisimo ni od koga. Uspijevamo održati našu sedmoročlanu porodicu, školovati najmlađeg sina i fino živjeti od svoga rada", dodaje Adisa.

Područje oko sela obiluje plodnom zemljom i tekućom pitkom vodom, što omogućuje uzgoj brojnih kultura. Najviše se ipak sije paradajz, paprika, krompir, kupus, grah i kukuruz. Za tržište bojazni nemaju, jer se njihov kvalitet odvajkada cijeni i poznaje.

Nadaleko prepoznatljiv kvalitet

"Planirala sam da prodajem povrće na pijaci, ali sam se uvezala sa nekoliko trgovina, i svako treći dan sam imala naručene velike količine pa za prodaju na pijaci nije ostalo ništa. Kukuruz šećerac nisam mogla nanijeti koliko se tražio, a ove godine sam posijala čak četiri kilograma zrna i mislim da će otići bez problema", kaže naša sagovornica.

U skladu s tim su povećali i obim proizvodnje u odnosu na prethodne godine. Iako su prije nekoliko godina iskorijenili maline zbog nemogućnosti otkupa, ove su se ponovno odlučili na njihovu proizvodnju i na površini od dva dunuma podigli novi zasad sorte Polka. Iduće godine planira proizvesti veće količine rasade.

Roba ode bez problema

"Od devetog do dvanaestog mjeseca sam svake subote u Vrapčićima, imam stalne kupce i roba ode bez problema. Primjećujem i da se cijena rasada podigla, što je i logično s obzirom na poskupljenje repromaterijala, mislim da će i cijena povrća biti veća u odnosu na prethodne godine", ističe Adisa.

Imaju i kravu i nekoliko koza

Godinama se baveći ovim poslom, nabavili su i potrebnu mehanizaciju, kako bi olakšali radove s obzirom na to da obrađuju veliku površinu zemlje. Osim 30 dunuma pod oranicama, obrađuju i njive koje im služe za koševinu sijena za stoku, jednu kravu i nekoliko koza. Na ovaj način dobijaju stajsko đubrivo, koje im je od velike koristi za prihranu biljaka.

"Trudimo se da što manje tretiramo biljke, pršćemo ih jedino zaštitom od štetočina u samom startu, a za prihranu koristimo pilo koje razmutimo, procijedimo i pustimo kroz sistem za navodnjavanje. To se pokazalo kao jeftin, a učinkovit način prihrane biljaka u plasteniku", poručuje naša vrijedna sagovornica.


Fotoprilog


Tagovi

Prozor- Rama Selo Duge Plastenička proizvodnja Adisa Grcić "Duški" paradajz


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]