Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod povrća
  • 09.07.2018. 18:30

Kvari se urod povrća jer je naglo zatoplilo, a povrtari nisu imali novaca za zaštitu

Povrtarske kulture sada zriju na silu, što kvari rod. Veliki broj povrtarskih kultura je već propao, kao što su lubenice i dinje, a isto se dešava i sa krompirom, navodi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Foto: Pixabay/Ikaika
  • 1.122
  • 61
  • 0

Ove se godine mnogo očekivalo od uroda povrtarskih kultura. Naime, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rečeno je kako je povrće u intenzivnoj proizvodnji zasađeno na oko 17.668 hektara. Procjenili su da bi se ubrati moglo 446.108 tona povrća, a ukupna vrijednost proizvodnje procijenjena je na 194 miliona KM. 

Najviše zasađeno krompira

Najveći rod očekuje se od krompira jer su upravo tom kulturom zasijane najveće površine, oko 9.615 hektara, sa očekivanim prinosom oko 24,5 tona po hektaru, navode Nezavisne

Nakon krompira, očekuje se i veći urod paprike, 1.443 hektara sa prinosom od 33 tone po hektaru, kupusa 1.328 hektara sa prinosom od 30 tona po hektaru, najmanje površina će biti pod cveklom, 131 hektar, i pod mrkvom 455 hektara, sa očekivanim prihodom od 24 tone po hektaru.

Propadaju lubenice i dinje

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da se zbog loših vremenskih prilika može očekivati šteta na povrtarskim kulturama.

"Mnogo krompira je zasađeno, ali ga je mnogo i propalo, a ovo će sigurno uticati na to da cijena krompira raste", rekao je Mastalo dodajući da se tragovi nepovoljnog vremena na povrću mogu vidjeti tek sada, kada je zatoplilo.

"Povrtarske kulture sada zriju na silu, što kvari rod. Veliki broj povrtarskih kultura je već propao, kao što su lubenice i dinje, a isto se dešava i sa krompirom", navodi Mastalo objasnivši da je razlog to što povrtari kod nas nemaju sredstava da više puta štite povrće od loših vremenskih uslova.

Jedna do dvije zaštite nisu dovoljne

"Ko je mogao zaštiti biljke četiri puta, taj ih je i spasio, ali većina povrtara je štitila povrće jednom ili svega dva puta, što nije bilo dovoljno", objasnio je Mastalo.

U Ministarstvu privrede kažu da će planirana sredstva za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u 2018. godinu, za proizvodnju i prodaju povrća, iznositi 1.800.000 KM, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Dodaju da će pored ovog podsticaja Ministarstvo pružiti podršku kapitalnim investicijama, kao što su izgradnja plastenika, izgradnja sistema za navodnjavanje, nabavka poljoprivredne mehanizacije, te podrška analizi kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta.


Tagovi

Urod povrća Kvarenje povrća Branko Mastalo Cijena krompira Zaštita Podsticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁