• Povrćarstvo
  • 29.07.2016. 08:00

Kumato - crni paradajz

Kumato plijeni pažnju svojom bojom i okusom. Zbog svoje otpornosti na prouzrokovače bolesti sve je interesantniji organskim proizvođačima. Odlikuje se sposobnošću dugog čuvanja.

Foto: Pixabay.com
  • 3.326
  • 584
  • 0

Paradajz je biljna vrsta čiji plodovi nas oduševljavaju svojim oblikom, bojom i okusom. U moru raznih sorti pojavio se i crni paradajz Kumato. Ovaj paradajz postaje sve popularniji među proizvođačima i potrošačima.

Kumato nije GMO paradajz. To je paradajz koji se odlikuje visokim prinosom. Zbog ovih osobina Kumato je postao interesantan organskim proizvođačima.

Kumato je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada odgajivača ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajz. Jedan od roditelja Kumata je divlji paradajz koji potiče sa Galapagosa, jestivih, sitnih, žuto-narandžastih plodova, odličnog okusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena.

Paradajz porijeklom sa Galapagosa, zbog izolovanosti, se odlikuje dobrom otpornošću prema prouzrokovačima biljnih bolesti, promjenjivim vremenskim prilikama, siromašnom zemljištu.

Specifičnosti kumata

Ovaj paradajz se odlikuje dobrom otpornišću prema bolestima koju je naslijedio od divljeg roditelja. Boja ploda Kumata se kreće od tamnosmeđe, skoro do potpuno crne i potiče od sadržaja antocijana. Antocijani pomažu imunom sistemu ljudskog organizma da se bore protiv infekcija, jačaju zidove krvnih sudove. Na obojenost ploda utiču mnogi faktori. Plodovi sadrže i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidante, mineralne materije (posebno kalcijum, magnezijum), likopen. Plod Kumata se odlikuje sočnošću i čvrstinom. Veličina ploda je od 6 do 8cm, a masa ploda s ekreće od 80 do 120g. Postoje i sitniji varijeteti Kumata sa masom ploda od 30 do 50g.

U plodovima Kumata sadržaj fruktoze je veći nego u plodovima sorti sa crvenim ili narandžastim plodovima.

Biljka kumata je zelena i slična vegetativnoj masi klasično obojenih sorti paradajza.

Gajenje kumata

Gajenje paradajza Kumata se ne razlikuje od gajenja bilo koje druge sorte paradajza, ali se treba obratiti pažnja na ph reakciju zemlje i na ishranu. Od ph reakcije zemlje zavisi i obojenost plodova. Na kiselijim zemljištima plodovi će biti svijetliji, prljavo-roze obojeni. Na zemljištu sa uravnoteženom ph reakcijom boja je tamnija, skoro crna. Promjenom ph reakcije i ishranom biljke može se za nekoliko dana promijeniti boja ploda.

Za svoj rast i razvoj plodova Kumato koristi manje vode. Pri gajenju biljaka iz presadnica plodovi počinju da sazrijevaju u julu. Pojedinačne biljke Kumata dostignu visinu od 150cm.

Kumato u gastronomiji

Kumato se koristi kao i svaki drugi paradajz, ali se odlikuje fantastičnim voćnim okusom. Zbog sadržaja šećera odlično se slaže sa sirevima. Izuzetan je u salatama i veoma dekorativan. Može da se konzumira i kada nije potpuno zreo. Ukoliko plod ostavimo na sunčano mjesto plod će dobiti tamniju boju. Može se koristiti za pripremu raznih umaka, supa, variva, pica, sa mesom i povrćem. Plod tamnocrveno obojen je savršen za kuhanje, dok je plod sa braon nijansama odličan za salte i sirovu upotrebu.

Zbog visokog sadržaja šećera i slabe kisele reakcije Kumato kod osjetljivih ljudi neće izazvati bolove u stomaku.

Odlikuje se spsobnošću dugog čuvanja - long shelf life, zbog toga je veoma interesantan za prodavače. Kumato se odlično čuva na sobnoj temperaturi i može da ostane svjež i tokom 2 sedmice.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Crni paradajz Kumato Sorta paradajza


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi