Odvajkada su ljudi u selima na hiljadu metara nadmorske visine, kao što su Borike kod Rogatice, uzgajali krompir da bi prehranili obično višečlane porodice, a onda su školovani stručnjaci počeli da prate savremene tokove u proizvodnji hrane.
Visoravan Borike kod Rogatice, doskora poznata po ergeli rasnih konja, najpoznatija je po čuvenom boričkom krompiru.
Odvajkada su ljudi u selima na hiljadu metara nadmorske visine uzgajali krompir da bi prehranili obično višečlane porodice, a onda su školovani stručnjaci počeli da prate savremene tokove u proizvodnji hrane.
Ne tako davno, oprobali su se u sađenju najplodonosnijih holandskih sorti ove hranljive namirnice, a neki agronomi su se edukovali u Holandiji. Ubrzo su otpočeli projekat proizvodnje desetak holandskih sorti kao što su kenebek, agrija te dezire i flamenko.
U projektima se primjenjuju savremene metode u sijanju, njezi, zaštiti od bolesti, kao i vađenju i skladištenju ove nezaobilazne životne namirnice.
Danas se proizvodnjom krompira za tržište bavi skoro svako drugo domaćinstvo. Proizvodi se uglavnom merkatinli, odnosno krompir za jelo.
Firma "Solanumprodukt" proizvodi sjemenski krompir, posebno sortu agrija. Ovo udruženje od desetak proizvođača ima i svoj skladišteni prostor koji prima oko 300 tona krompira. Za sjetvu i vađenje krompira koriste se specijalne mašine i priključci za traktore.
Novo Motika je izgradio i drugo skladište kapaciteta 350 tona u selu Šetkići dok se prvo nalazi u selu Brankovići.
Kampanja ubiranja krompira na Borikama, zahvaljujući lijepom vremenu, završena je ovih dana.
"Nakupili smo i uskladištili oko 700 tona krompira, od čega je 80% sjemenskog. Ovo je za nas rekordna godina. Izuzetan je kvalitet, tako da će lako pronaći put do tržišta", pohvalio se Motika.
Za vađenje krompira angažovana je sezonska radna snaga sa područja opštine, od dvadeset do trideset muškaraca i žena, različite životne dobi.
Devetnaestogodišnjakinji Ivani Petrović je ove godine prvi put radila u sabiranju plodova krompira.
"Nije teško raditi. Dnevnica je 40 maraka, imamo obezbjeđena tri obroka i prevoz. Zadovoljna sam i ove pare će mi dobro doći kad krenem na fakultet", dodala je buduća studentica prava.
"Radim kod istog gazde već deset godina i dobro mi je. Zadovoljna sam i plaćanjem i društvom sa kojim radim. Uvijek ima mjesta i za šalu", rekla je Olivera Nešković sa Borika koja je dodala da će ovo raditi dok god bude mogla.
Borički krompir je brend opštine Rogatica. Pogodan je i za pečenje i kuvanje, a najpoznatiji kulinarski specijalitet je pečeni ili kuvani krompir sa mladim kajmakom.
Takav se, pored svinjskog i jagnjećeg pečenja na druženju koje Novo Motika pravi za sve radnike povodom uspješnog završetka kampanje vađenja krompira, može probati na gozbenoj trpezi.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica