Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtari u RS
  • 07.06.2017. 10:00

Krompir i kupus će i ove godine zaorati?

Cijena kupusa od 0,15 KM za kilogram podsjeća na prošlogodišnji scenarij, a cijena krompira bi mogla pasti i na 0,40 KM. Proizvođači su ogorčeni.

Foto: Bigstockfoto/Pixinoo
  • 678
  • 36
  • 0

Proizvođači u RS već beru domaći rani kupus. No, strahuju da ovo povrće neće naći put do kupca. Naime, cijena od 0,15 KM za kilogram podsjeća na prošlogodišnji scenarij kada su velike količine uništene ili zaorane. Proizvođači povrća žale se i na niske cijene krompira koji se na pijacama trenutno prodaje za 0,50 KM po kilogramu, a strahuju da će ga morati davati i po 0,40 KM.

Potražnja loša, cijena niska

"I lani sam od 15 duluma kupusa samo tri prodao. Prijatelj je skoro bio na pijaci tri dana, pola ranog kupusa je prodao, a pola vratio. Što se tiče luka, cijena je slaba, zimac je jako loše cijene i ne može se prodati iako košta 0,40. Krompir nam pristiže za sedmicu dana, potražnja je loša, a cijena niska", kazao je za nezavisne Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS i proizvođač iz Lijevča.

Prema njegovim riječima, kada domaći krompir pristigne, cijena će mu još pasti, a što se tiče lanjskog, velike količine su na deponijama ili u trapovima.

Krompir već sada za 50 KM

"Ja sam odvozio na deponiju oko 70 tona krompira, s tim da ni jesenas nisam vadio sve količine, jedan hektar sam ostavio na njivi", kazao je Mastalo koji tvrdi da bi barem prvi krompir trebao u početku koštati 0,70 KM, kako bi imali zarade, ali neće ga moći prodati po toj cijeni jer je već sada u prodaji hercegovački krompir za 0,50 KM.

"Kada se poslije 20. juna bude masovno vadio naš krompir zbog zasada kupusa na to mjesto, biće ogromna ponuda i vjerujemo da ga nećemo moći prodati", boji se Mastalo koji ističe kako cijenu još drže plasteničke paprike, ali to su mala branja.

Prekomjeran uvoz

Pored krompira i kupusa, proizvođači su lani velike gubitke imali na lubenicama. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da već dugi niz godina imaju problem sa plasmanom proizvoda po nepovoljnim cijenama i umjetno stvorenog viška, zbog čega svoje proizvode moraju uništavati.

"Istovremeno uvozimo sve što možemo izvesti, od paradajza iz Albanije i Makedonije do krompira iz Egipta, mesa iz Brazila. Suočeni smo sa nekontrolisanim prekomjernim uvozom i nedostatkom mjera zaštite domaće proizvodnje", kazao je Marinković.

Bolje u Tuzlanskom kantonu

Ističe da se bacaju velike količine kupusa i lanjskog krompira, čija je cijena 0,20 KM, ali se ni on ne može prodati. Bolja situacija je u Tuzlanskom kantonu, gdje su zadovoljni cijenom krompira koji se kreće od 0,80 KM do jednu KM.

"Krompir se kod nas prilično isplati sijati, jer se na toj parceli kasnije sadi i jesenji kupus, tako skida dvije žetve. Kupusa zasad nema kod nas, koliko sam upoznat. Važno je da možemo prodati ono što posijemo", kazao je Enes Hasanović, sekretar Udruženja bh. poljoprivrednika iz Sektora Tuzlanskog kantona.

Foto: Bigstockfoto/Pixinoo


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Krompir Kupus Enes Hasović Stojan Marinković Branko Mastalo Tuzlanski kanton


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.