Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 10.06.2017. 10:00

Krenuli od nule, a sad izvoze tone kornišona

Obitelj Selimović okuplja niz proizvođača kornišona. Proizvode izvoze u Austriju i Njemačku. Prošle godine su imali 1580 tona, a ne miruju ni zimi.

Foto: Facebook/Kornišon Svojat-Živinice
  • 3.311
  • 404
  • 0

Jasmin i Rahima Selimović iz Živinica prije desetak dana, nakon jakog nevremena koje je pogodilo to mjesto, postavili su video na svojem Facebook profilu, na kojem se vidi kako je kiša "upljeskala" nasad kornišona. Iako je u taj tren sve izgledalo kao potpuna katastrofa, ubrzo su uništene biljke zamijenili novima jer, kako kažu, uvijek ih imaju na stanju kako bi bili najbolji za svoje vjerne proizvođače.

Ovaj se bračni par proizvodnjom kornišona bavi oko 20 godina. Kažu kako su faktički krenuli od nule te iz godine u godinu širili svoju mrežu pa sada pokrivaju šest općina, odnosno Živinice, Kalesiju, Tuzlu, Kladanj, Lukavac i Banoviće.

Svake godine porast od 25%

Pomoć na terenu

"Ove godine očekujemo još bolje rezultate nego prošle godine kada smo imali 1580 tona kornišona. Svake godine imamo 25% veći porast u proizvodnji i veći broj proizvođača. Naravno, sve zavisi od vremena. Vidjeli ste što nam se dogodilo na nekim područjima grada. No, sve smo opet uspjeli staviti u prvobitno stanje jer nam je zadovoljstvo proizvođača na prvom mjestu", svjestan je Jasmin važnosti ovoga odnosa.

"Svake godine dobivamo sve veći broj kooperanata na tim područjima, mada put pri ostvarivanju ovakvih značajnih rezultata nije bio lagan. Fala Bogu, sve smo probleme brzinski rješavali uz dobar odnos sa saradnicima na terenu", priča Jasmin Selimiovć koji skupa s kooperantima robu plasira u Austriju i Njemačku, uz suradnju sa Adriatic grupacijom iz Beča.

Edukacije tijekom zime

Berba kornišona započet će za 15-ak dana, a onda će se nastaviti cijelo ljeto. A kada bude ubran i posljednji krastavac, za Selimoviće ne nastupa odmor. Oni tada za svoje kooperante organiziraju predavanja vezana za uzgoj kornišona, ali i jagoda i malina.

"Tako ih pripremamo za novu senzonu, da budemo što bolji u svakoj godini i da imamo što bolje rezultate te svake godine dobivamo više zainterisiranih za ove kulture. Proizvođači imaju besplatnu podršku naših agronoma na terenu. Gledamo ih zaštiti u svakom pogledu te im omogućiti što bolju zaradu", zaključio je Jasmin Selimović koji ovih dana obilazi terene i proizvođače kako bi im dao upute oko daljnjeg rada.

Foto: Facebook/Kornišon Svojat-Živinice


Povezana biljna vrsta

Jasmin

Jasmin

Engleski naziv: Jasmine | Latinski naziv: Jasminum

- Više [+]

Tagovi

Kornišoni Uzgoj kornišona Svojat Živinice Jasmin Selimović Adriatic Grupa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.