Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli Krastavci
  • 02.07.2018. 10:30

Krastavci - ukiseliti ili zamrznuti? Može oboje!

Krastavci su jedan od sinonima za zimnicu. Postoje brojni recepti za kisele krastavce koji se razlikuju po marinadi i začinima koji se dodaju tokom pripreme.

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company
  • 7.471
  • 354
  • 0

Teško je zamisliti zimnicu bez krastavaca. Ovo povrće tokom ljetnih mjeseci možemo zamrzavati ili kiseliti. Važno je da odaberemo zdrave plodove bez znakova oštećenja ili simptoma bolesti.

Zamrzavanje krastavaca

Zamrzavanje krastavaca nije tradicija u pripremi zimnice, ali sve više mlađih domaćica zamrzava krastavce za salatu tokom zime.  Plodove krastvaca potrebno je dobro oprati, osušiti i isjeći na tanje kolutiće. U zavisnosti od starosti plodova možemo ih oljuštiti ili ostaviti neoljuštene. Kao začin koristi se kopar (mirođija) ili mladi listovi borača. Listove kopra oprati, odvojiti sa drškica i ostaviti da se prosuše.

Isječene kolutiće krastavca pakovati u manje posudice. Prilikom pakovanja krastavce dobro pritisnuti. Kopar ili borač staviti po površini. Posudice dobro zatvoriti. Ovako zamrznut krastavac može se čuvati maksimalno 6 mjeseci.

Kada tokom zime uzmemo posudice sa zamrznutim krastavcima kopar i borač zdrobimo po površini prije nego se odmrznu. Ove krastvce možemo pomiješati sa marinadom ili jogurtom.

Kiseljenje krastavaca za zimu

Tradicionalno se krastavci kisele za zimu. Možemo ih kiseliti same ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Razlikujemo dva načina kiseljenja:

  1. kiselenje u slanoj vodi i
  2. kiselenje u sirćetnom rastvoru.

Kod kiselenja u slanoj vodi tokom procesa fermentacije nastaje mliječna kiselina koja štiti krastavce od kvarenja. U procesu kiselenja dolazi do promjene boje i okusa plodova krastvaca. Najčešće se krastavci kisele u kombinaciji sa koprom, bijelim lukom, sušenim listovima i biberom u zrnu. U teglu se stave začini i plodovi krastavca, sve se zalije sa marinadom koju smo pripremili od vode, šećera, soli i sirćeta.

Ukiselite povrće na prirodan način

Na isti način se pripremaju i kiseli krastavci sa začinima. Kod pripremanja ovakvih krastavaca u teglu se pored uobičajenih začina dodaju glavice luka vlasca, komadići korijena hrena, listići estragona, čubra.

Slatki krastavci sa đumbirom

Za pripremu krastavaca po ovom receptu potrebno nam je:

  • 1,25kg krastavaca,
  • 50g soli,
  • 150ml đumbira u sirupu,
  • 0,35l vinskog sirćeta,
  • 0,5kg šećera i
  • 1/8l vode.

Plodove krastavca dobro oprati i oguliti. Plodove prepoloviti poprijeko i uzduž. Zatim odstraniti unutrašnji mekani dio sa sjemenkama, a preostali dio isjeći na kriškice debljine 2cm i posoliti. Ostaviti da stoje usoljeni 3h. Nakon toga vremena usoljene krastavce ocijediti od suvišne vode.

Pripremiti marinadu od đumbirovog sirupa, šećera i vode koje dobro izmiješamo i lagano zagrijavamo do ključanja.

Pripremljene krastavce zajedno sa nasječenim đumbirom iz đumbirovog sirupa poredati u teglice i zaliti vrelom marinadom. Teglice dobro zatvoriti. Najbolje je ovako pripremljene krastavce pakovati u male teglice čiji ćemo sadržaj po otvaranju brzo potrošiti.

 


Tagovi

Kiseli krastavci Zimnica Zamrzavanje krastavaca Krastavci Đumbir Fermentirana zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.