Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kornišona
  • 14.10.2018. 11:00

Kornišon: U USK duplo manji urod, a potražnja u EU ogromna

Bilo je dosta kiše i vlažnog vremena, usljed čega je došlo do pojave i razvoja parazita, što je proizvođačima stvorilo velike probleme

Foto: Pxhere
  • 686
  • 46
  • 0

Ova godina nije išla u korist kornišona i njihovih proizvođača u Unsko-sanskom kantonu. Urod je podbacio, bio je duplo manji od očekivanog. Proizvedeno je oko 2.500 tona ove kulture. 

U Poljoprivrednom zavodu USK kažu kako su ovakvom rezultatu doprinjeli loši vremenski uslovi i to u periodu kada su se formirali i rasli plodovi, ali i bolesti koje su napale ovu kulturu. 

Najteža u posljednjih deset godina

Elvis Velić, direktor Poljoprivredne zadruge "Agro" iz Velike Kladuše, koja je jedan od većih otkupljivača kornišona na području USK, kaže kako su očekivali mnogo veće prinose, navode Nezavisne

"U posljednjih deset godina ova je bila možda i najteža kada je riječ o proizvodnji kornišona. Bilo je dosta kiše i vlažnog vremena, usljed čega je došlo do pojave i razvoja parazita, što je proizvođačima stvorilo velike probleme", kaže Velić dodajući kako je potražnja ove godine bila izuzetno velika i da su sve što su otkupili uspjeli plasirati na tržište Evropske unije.

Proizvodnja se stabilizovala 

"Ono što raduje jeste da se proizvodnja stabilizovala i da je velika potražnja za kornišonima. Otkupna cijena iznosi 1,3 marke po kilogramu i primjetno je da se sve veći broj poljopivrednih proizvođača odlučuje podići zasade, tako da je to danas jedna od profitabilnijih kultura na ovim prostorima. Na području Unsko-sanskog kantona postoji duga tradicija uzgoja kornišona, koji je po svom kvalitetu vrhunski i još samo da nas vremenske prilike posluže u godinama koje slijede", rekao je Velić otkrivši da su ove godine sklopili ugovore s 250 kooperanata, dok su prošle godine ovu kulturu otkupljivali od 145 proizvođača.

Zbog brojnih problema u proteklim godinama, proizvođači i izvoznici kornišona u Unsko-sanskom kantonu bili su dovedeni u veoma težak položaj, a stotine tona krastavaca završavalo je u smeću, da bi prošla godina donijela stabilizaciju ove vrste proizvodnje.


Tagovi

Uzgoj kornišona Otkup Cijena USK


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.