Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 25.08.2018. 16:30

Kontejner farme - uzgoj povrća bilo kada, bilo gdje

Ovaj način uzgoja bi trebao pomoći proizvođačima da prevaziđu probleme, kao što su ekstremne vremenske prilike, bolesti i ograničena sezona.

Foto: Facebook / Tiger Corner Farms
  • 1.123
  • 46
  • 0

U proizvodnji hrane sve dalje se probijaju granice. Tako su inovatori osmislili uzgoj kultura u kontejnerima, koje je moguće premještati sa mjesta na mjesto. Ovaj način uzgoja bi trebao pomoći proizvođačima da prevaziđu probleme, kao što su ekstremne vremenske prilike, bolesti i ograničena sezona. Vjeruje se da bi se tada proizvelo mnogo više hrane, pa čak i tamo gdje inače nije moguće, odnosno gdje se određene kulture moraju uvoziti. 

Kontejneri omogućavaju lokalni uzgoj, odnosno olakšavaju situaciju kada je riječ o transportu namirnica - nije potrebno prelaziti dug put da bi namirnice stigle do tržišta. To ima mnogobrojne prednosti - namirnice su svježije, manje je otpada, a i smanjuju se troškovi. 

Nove tehnologije za više hrane

Ova ideja rado je prihvaćena u Kanadi. Lider u prehrambenoj industriji Loblaw Companies Ltd namjerava potrošiti 150 miliona dolara više svake godine do 2025. u saradnji sa poljoprivrednicima. Pomoći će im da primjene nove tehnologije, kako bi proizveli voće i povrće koje Kanada inače uvozi. Takođe, Freight Farms and Tiger Corner Farms iz SAD su dvije kompanije koje razvijaju uzgoj u kontejnerima, koristeći dva načina uzgoja - hidroponiku i aeroponiku. Dakle, bez upotrebe zemljišta - koristi se samo voda bogata nutrijentima.

40.000 glavica salate za upola manje vremena

Tiger Corner Farms kontejneri sačinjeni su iz pet jedinica. Četiri se koriste za uzgoj, a peti se koristi kao radna stanica za klijanje biljaka i nakon berbe plodova. Sarađuju sa još dvije kompanije, od kojih se Boxcar Central brine o hardveru i softveru u kontejnerima, a Vertical Roots o samoj proizvodnji. 

Kontejner
Kontejneri se mogu prevoziti sa mjesta na mjesto (Foto: Facebook / Freight Farms)

Vertical Roots ima ukupno 13 ovakvih farmi. Zahvaljujući njima, proizvodi 40.000 glavica salate za upola manje vremena, nego na tradicionalan način. Kako kaže generalni direktor Andrew Hare, saradnja sa Tiger Corner Farms nastala je iz istih ciljeva: "Oni su željeli obezbijediti posao i obrazovati ljude, kada je riječ o održivoj poljoprivredi, a mi smo željeli isto. Bilo nam je važno da naše društvo zna odakle dolazi hrana koju jedu i koliko je važno da bude svježa i kvalitetna", piše Transport Topics.

Uzgoj povrća u svemiru?

U međuvremenu je u Bostonu Freight Farms ponudila hidroponsku "farmu u kutiji" dugu 12 metara, pod nazivom Leafy Green Machine. Takođe su omogućili poljoprivrednicima da nadgledaju usjeve pomoću mobilne aplikacije. Njihovi klijenti su pojedinci, ali i univerziteti i korporacije. Jedan od njih je Kim Curren, koji za lokalni restoran proizvodi zeleniš, koji inače ne postoji u Bozemanu, u Montani,

Freight Farms sarađuje čak i sa Nasom, eksperimentišući da li se ovi kontejneri mogu koristiti i u svemiru. Tim je fokusiran na kreiranje zatvorenog sistema, vodeći računa od LED svjetlima, grijanju, ventilaciji, klimi. Međutim, jedan od najvećih problema je gravitacija, pa se traži rješenje kako bi biljke mogle rasti u izmjenjenim uslovima. 


Tagovi

Kontejner Uzgoj povrća Tiger Corner Farms Freight Farms Svemir


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.