Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 07.12.2021. 18:00

Koje je najprofitabilnije povrće za uzgoj tokom zime?

Uzgajanje povrća tokom zime može biti vrlo profitabilno. Zelena salata, rotkvice, mladi luk, mizuna su samo neke vrste koje se uzgajaju u plastenicima, a tražene su na tržištu.

Foto: Depositphotos/dimitrova
  • 757
  • 75
  • 0

Proizvodnja povrća u zimskom periodu može biti veoma uspješna i profitabilna. Najvažnije je da odaberemo odgovarajuću vrstu i osiguramo plastenik koji odgovara ovakvoj proizvodnji. Termine sjetve i berbe potrebno je prilagoditi potražnji tokom zimskih praznika. Osim toga, važno je da spriječimo izmrzavanje biljaka u godinama sa ekstremno niskim temperaturama.

Na našem se području tradicionalno za zimsku potrošnju uzgajaju zelena salata, špinat, mladi luk. Međutim, ovaj spisak je znatno duži. Kelj, razne vrste ljekovitog i začinskog bilja, razne salate, rotkvice, pak čoi, cikla su vrste čije uzgajanje može biti uspješno u ovom periodu. 

Zelena salata

Zelena salata je tradicionalno zimsko povrće čijim uzgojem možemo ostvariti dobru finansijsku korist. Ova vrsta povrća se odlikuje brojnim varijetetima, sortama, hibridima koji se razlikuju po dužini vegetacije, boji i obliku listova, okusu, otpornosti. Naše tržište je naviknuto na salate glavičarke, ali se mogu uzgajati brojne lisnate za kojima postoji potražnja od strane ugostiteljskih objekata. Sve veća je potražnja za mješavinama mladih biljaka ove vrste.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u tlu i supstratu

Rukola, matovilac, slačica i mizuna su samo neke od lisnatih vrsta koje se lako uzgajaju i mogu biti alternativa klasičnoj zelenoj.

Mizuna

Prava je šteta što se ovo povrće sporadično uzgaja. Poznata je pod nazivima japanska salata, a zbog boje svojih listova koja ide od tamno preko svjetlije zelene do zagasito crvene, veoma je slična mješavinama raznih salata. To je usjev koji se u zatvorenom prostoru može sijati od septembra do marta. Berba se obavlja rezidbom u nekoliko navrata. Može da se miješa sa drugim lisnatim salatama.

Prednost mizune u odnosu na običnu zelenu je što može da podnese smrzavanje poslije kojeg se oporavi. Ovo vrijedi kada temperatura ne pada ispod -40֯C. U većini slučajeva je usjev dovoljno prekriti agrotekstilom kako bi je sačuvali.

Ljekovito i začinsko bilje

Mnoge vrste ljekovitog i začinskog bilja mogu biti izuzetno profitabilne za uzgoj tokom zime. Ružmarin, timijan, bosiljak ili korijander se prodaju čitave godine, jer postoji potražnja od strane restorana i trgovina. U zavisnosti od vrste zatvorenog prostora možemo se posvetiti njihovu uzgajanju. Da bismo osigurali uspješnu proizvodnju potrebno je obezbjediti zagrijavanje barem u najhladnijem dijelu godine.

Mikropovrće i klice

Ova proizvodnja je postala veoma popularna zbog potražnje, brzog uzgojnog ciklusa i dobre cijene na tržištu. Pokretanje proizvodnje klica je jeftinije, jer ne traži opremu koja je neophodna za proizvodnju mikropovrća.

Uzgoj mikropovrća ne traži posebnu opremu (Foto: Jana Mitrović)

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje, a jako je važan i izbor supstrata koji mora biti namijenjen za uzgoj rasada na organski način.

Mladi luk

Mladi luk je tradicionalno zimsko povrće i veliki broj proizvođača se odlučio za proizvodnju. Potrebno je obezbjediti dovoljno prostora, kvalitetno, dobro drenirano zemljište. U zavisnosti od krupnoće, lučice se sade na dubini od 10 do 15cm, a međuredni razmak se kreće od 10 do 15cm. Optimalna temperatura za rast i razvoj je između 7 i 20֯C.

Rotkvice

Rotkvice su najprofitabilnija vrsta koja se uzgaja u plasteniku, jer spada u povrće sa najkraćim periodom od sjetve do berbe. One su veoma tražene na tržištu, jer su neizostavni dio salata u restoranima. Prednost ove povrtne vrste što dobro podnosi niske temperature.

Špinat

Špinat kojega uzgajamo u plastenicima ima povoljnije uslove razvoja, čistiji je i ima bolji okus zbog manje izloženosti kolebanju temperature i sadržaja vlage u zemljištu. Berba se obavlja u nekoliko navrata.


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj povrća zimi Najprofitabilnije povrće Uzgoj u plasteniku Uzgoj salate Uzgoj luka Mikropovrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić