Za sakupljanje treba sačekati sunčan dan, a važno je obratiti pažnju na sam postupak prikupljanja. Potom, važna tačka je, pravilno sušenje, koja garantuje dugoročno i sigurno skladištenje. Samo dobro osušene i provjetrene glavice mogu preživiti do proljeća.
Pravilno skladištenje luka važno je pitanje jer bi trebalo da ostane netaknut cijele zime, a da pri tom zadrži odličan ukus i korisna svojstva. Skladištenje ne uključuje samo temperaturna pitanja već i proces njegove pripreme za odlaganje, koje započinje mnogo prije berbe, čak i u toku vegetacije, ističe stručnjak za povrtarstvo, Dragomir Radić.
Nema mnogo faktora koji utiču na dužinu skladištenja luka, ali svaki od njih ima svoj doprinos:
Kasne i ljute sorte se najbolje čuvaju. One po pravilu imaju više suhe materije i šećera, sa nekoliko debelih ovojnih listova koji ne pucaju i sa vrlo tankim "vratom". Čak i ako dođe do smrzavanja, njihove glavice nemaju nikakva oštećenja poslije odmrzavanja.
Uslovi proizvodnje imaju veoma važan uticaj na dužinu čuvanja. Obilne padavine ili zalijevanje, zatim pretjerano đubrenje azotnim đubrivima, povećavaju sadržaj vode na štetu suhe materije u glavici pa takav luk ima upotrebnu vrijednost najviše mjesec dana, napominje ovaj stručnjak.
Usjev gajen iz arpadžika daje krupnije glavice sa manje suhe materije nego onaj iz direktne sjetve. Vađenje luka treba obaviti kada je potpuno zreo. Samo potpuno zrele glavice, čije je fizičko stanje u fazi mirovanja, mogu ležati koliko god je potrebno, pod određenim mikroklimatskim uslovima.
Trenutak potpunog sazrijevanja zavisi od mnogo faktora - to nisu samo vremenski uslovi, region gajenja već i sortna osobina. Ovaj trenutak može se odrediti i vizuelno - glavice postaju tvrđe, veće, a njihov "vrat" postaje tanak i isušuje se. Za sakupljanje treba sačekati sunčan dan. Takođe je važno obratiti pažnju na sam postupak prikupljanja.
Ne preporučuje se čupanje glavica iz zemlje jer može doći do kidanja, kao ni udaranje jedne o drugu poslije izbacivanja na površinu. Sve ovo može oštetiti ovojne listove, što će negativno uticati na čuvanje. Takođe, izvađene glavice ne smiju dugo ostati na vrelom ljetnjem suncu jer mogu dobiti ožegotine i zelenu boju, a kasnije se kvare.
Pravilno sušenje lukovica važna je tačka koja garantuje dugoročno i sigurno skladištenje. Samo dobro osušene i provjetrene glavice mogu preživiti do proljeća. Poslije vađenja, luk se mora osušiti, najbolje na promaji u hladovini.
Kako smo ranije pisali, ukoliko vremenske prilike ne dozvoljavaju sušenje na otvorenom, luk sušimo u zatvorenom prostoru pored izvora toplote. Temperatura zraka treba da se kreće od 22 do 25°C. Osušene glavice je najbolje ostaviti nekoliko dana u nekom prostoru sa dobrom ventilacijom.
Neophodno je složiti luk u tankom sloju, da ne bi došlo do samozapaljenja i kvarenja. Sloj ne smij biti deblji od 30 cm. Sušenje na mreži je optimalan način sušenja jer upravo ona obezbjeđuje stopostotnu cirkulaciju zraka i sa dna sloja luka koji se prekriva i odozgo.
Ovdje postoji opasnost od prekomjernog sušenja lukovice pa treba biti oprezan. Za skladištenje se uzimaju samo zdrave, jake glavice, bez ikakvih oštećenja ili nedostataka. One se ne čiste prije skladištenja već se ostavljaju sa svim ovojnim listovima i osušenim korjenom i nadzemnim dijelovima, a sve to će ih čuvati od isušivanja tokom dugog perioda. Višak suvih djelova se skida tek neposredno pred iznošenje na tržište. Mikroklima tokom skladištenja često ima odlučujući faktor. Ovo se odnosi na temperaturu i vlažnost.
Skladištenje se može obaviti u podrumu ili hladnjači, ako temperatura ne pada mnogo ispod nule, naglašava Radić.
Nisu sve sorte luka pogodne za isti temperaturni režim. Za slatke i poluljute, najbolje su temperature od 0 do -1°C, ali ljute sorte preferiraju hladnije vrijeme, od -1 do -3°C. Mnogo pažnje treba posvetiti vlažnosti zraka. Trebalo bi biti konstantno i optimalno 70-90 odsto.
Ako se takav režim ne poštuje, onda prijeti gubitkom prinosa. Ako je nivo vlažnosti prenizak, glavice će se jednostavno isušiti, a ako premaši normu, tada će luk početi klijati. Prorastanje doprinosi pojavi bolesti, koje na kraju dovodi do propadanja. Ako je vlaga velika u podrumu za čuvanje luka, mogu se postaviti kutije po cijelom obodu prostorije, napunjene pepelom, drvenom strugotinom, krečom, plavim kamenom ili solju, što će uravnotežiti mikroklimu. Svi ovi materijali imaju sposobnost apsorbovati višak vlage, upozorava stručnjak za povrtarstvo.
Tagovi
Autorica