Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje luka
  • 04.10.2020. 13:30

Kod skladištenja luka važni su svi koraci - od načina vađenja do sušenja

Za sakupljanje treba sačekati sunčan dan, a važno je obratiti pažnju na sam postupak prikupljanja. Potom, važna tačka je, pravilno sušenje, koja garantuje dugoročno i sigurno skladištenje. Samo dobro osušene i provjetrene glavice mogu preživiti do proljeća.

Foto: JumpStory
  • 1.127
  • 126
  • 0

Pravilno skladištenje luka važno je pitanje jer bi trebalo da ostane netaknut cijele zime, a da pri tom zadrži odličan ukus i korisna svojstva. Skladištenje ne uključuje samo temperaturna pitanja već i proces njegove pripreme za odlaganje, koje započinje mnogo prije berbe, čak i u toku vegetacije, ističe stručnjak za povrtarstvo, Dragomir Radić.

Nema mnogo faktora koji utiču na dužinu skladištenja luka, ali svaki od njih ima svoj doprinos:

Berba i skladištenje crvenog luka

  • Sorta ima najveći uticaj na dužinu skladištenja;
  • stepen zrelosti lukovice;
  • pripremna faza za skladištenje i 
  • uslovi skladištenja.

Vaditi luk kad je potpuno zreo

Kasne i ljute sorte se najbolje čuvaju. One po pravilu imaju više suhe materije i šećera, sa nekoliko debelih ovojnih listova koji ne pucaju i sa vrlo tankim "vratom". Čak i ako dođe do smrzavanja, njihove glavice nemaju nikakva oštećenja poslije odmrzavanja.

Uslovi proizvodnje imaju veoma važan uticaj na dužinu čuvanja. Obilne padavine ili zalijevanje, zatim pretjerano đubrenje azotnim đubrivima, povećavaju sadržaj vode na štetu suhe materije u glavici pa takav luk ima upotrebnu vrijednost najviše mjesec dana, napominje ovaj stručnjak.

Usjev gajen iz arpadžika daje krupnije glavice sa manje suhe materije nego onaj iz direktne sjetve. Vađenje luka treba obaviti kada je potpuno zreo. Samo potpuno zrele glavice, čije je fizičko stanje u fazi mirovanja, mogu ležati koliko god je potrebno, pod određenim mikroklimatskim uslovima.

Ne udarajte glavice jednu o drugu nakon vađenja!

Trenutak potpunog sazrijevanja zavisi od mnogo faktora - to nisu samo vremenski uslovi, region gajenja već i sortna osobina. Ovaj trenutak može se odrediti i vizuelno - glavice postaju tvrđe, veće, a njihov "vrat" postaje tanak i isušuje se. Za sakupljanje treba sačekati sunčan dan. Takođe je važno obratiti pažnju na sam postupak prikupljanja.

Kako čuvati crveni luk tokom zime?

Ne preporučuje se čupanje glavica iz zemlje jer može doći do kidanja, kao ni udaranje jedne o drugu poslije izbacivanja na površinu. Sve ovo može oštetiti ovojne listove, što će negativno uticati na čuvanje. Takođe, izvađene glavice ne smiju dugo ostati na vrelom ljetnjem suncu jer mogu dobiti ožegotine i zelenu boju, a kasnije se kvare.

Kako pravilno sušiti?

Pravilno sušenje lukovica važna je tačka koja garantuje dugoročno i sigurno skladištenje. Samo dobro osušene i provjetrene glavice mogu preživiti do proljeća. Poslije vađenja, luk se mora osušiti, najbolje na promaji u hladovini.

Kako smo ranije pisali, ukoliko vremenske prilike ne dozvoljavaju sušenje na otvorenom, luk sušimo u zatvorenom prostoru pored izvora toplote. Temperatura zraka treba da se kreće od 22 do 25°C. Osušene glavice je najbolje ostaviti nekoliko dana u nekom prostoru sa dobrom ventilacijom.

Neophodno je složiti luk u tankom sloju, da ne bi došlo do samozapaljenja i kvarenja. Sloj ne smij biti deblji od 30 cm. Sušenje na mreži je optimalan način sušenja jer upravo ona obezbjeđuje stopostotnu cirkulaciju zraka i sa dna sloja luka koji se prekriva i odozgo.

Ovdje postoji opasnost od prekomjernog sušenja lukovice pa treba biti oprezan. Za skladištenje se uzimaju samo zdrave, jake glavice, bez ikakvih oštećenja ili nedostataka. One se ne čiste prije skladištenja već se ostavljaju sa svim ovojnim listovima i osušenim korjenom i nadzemnim dijelovima, a sve to će ih čuvati od isušivanja tokom dugog perioda. Višak suvih djelova se skida tek neposredno pred iznošenje na tržište. Mikroklima tokom skladištenja često ima odlučujući faktor. Ovo se odnosi na temperaturu i vlažnost.

Skladištenje se može obaviti u podrumu ili hladnjači, ako temperatura ne pada mnogo ispod nule, naglašava Radić.

Temperaturni režim prilagoditi sorti luka

Nisu sve sorte luka pogodne za isti temperaturni režim. Za slatke i poluljute, najbolje su temperature od 0 do -1°C, ali ljute sorte preferiraju hladnije vrijeme, od -1 do -3°C. Mnogo pažnje treba posvetiti vlažnosti zraka. Trebalo bi biti konstantno i optimalno 70-90 odsto.

Kako osušiti bijeli i crni luk, a kako mrkvu?

Ako se takav režim ne poštuje, onda prijeti gubitkom prinosa. Ako je nivo vlažnosti prenizak, glavice će se jednostavno isušiti, a ako premaši normu, tada će luk početi klijati. Prorastanje doprinosi pojavi bolesti, koje na kraju dovodi do propadanja. Ako je vlaga velika u podrumu za čuvanje luka, mogu se postaviti kutije po cijelom obodu prostorije, napunjene pepelom, drvenom strugotinom, krečom, plavim kamenom ili solju, što će uravnotežiti mikroklimu. Svi ovi materijali imaju sposobnost apsorbovati višak vlage, upozorava stručnjak za povrtarstvo.


Tagovi

Vađenje luka Skladištenje luka Temperatura sušenje Sorte luka Vlažnost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Članovi LU "Srna" Srbac, sekcija Povelič, održala je godišnju hajku na stetočine koja je okupila oko 40 lovaca.

U lovištu Brezovljani i Dvorine, odstrijeljena su dva šakala i jedna lisica.

Foto: LU "Srna"