Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 22.10.2022. 07:30

Kineski ljubičasti kupus: Ko ga jednom proba, zaljubit će se u okus

Lako se uzgaja i brzo raste. Već poslije 40 dana možemo brati listove i cvjetne stabljike.

Foto: Ranka Vojnović
  • 110
  • 6
  • 0

Kineski cvjetajući kupus ili hon tsai tai pripada porodici kupusnjača. Poznat je pod brojnim nazivima: ljubičasti choy sum, kosaitai, ljubičasto azijsko povrće. Uglavnom je nepoznanica na našim terenima, ali ko ga jednom proba, postaje zaljubljenik u njegov okus. 

Lako se uzgaja i brzo raste

Koriste se njegovi listovi, stabljike i cvjetni pupoljci. Može da jesti svjež ili termički obrađen. Odlikuje se prijatnim i blagim okusom.

Otporan na hladnoću

Veoma je otporan na niže temperature. Lako se uzgaja i raste brzo. Može da naraste od 30 do 40 cm. Njegovi neprijatelji su puževi golaći i buvači koji ga rado jedu i za kratko vrijeme mogu uništiti usjev. Ljubičasta boja stabljika se pojača što je vrijeme hladnije, najbolje na 14ºC, i tada će biti slađi.

Za sjetvu odaberite rahlo, plodno zemljište bogato organskom materijom s pH reakcijom između 6 i 7. Ne voli zabarena zemljišta.

Možete ga sijati u rano proljeće ili tokom jeseni. Sjeme je sitno i sije se na dubinu od 0,5 cm. Na temperaturi od 24ºC niče za sedmicu dana. Poslije nicanja, treba mu niža temperatura. Za rast mu ne odgovara više od 25ºC.

Cvjetovi Azijskog ljubičastog kupusa

Od sjetve do berbe prođe oko 40 dana pa može da se sije u nekoliko navrata, sukcesivno.

Ne podnosi sušu

Za proljetnu sjetvu može da se uzgaja iz rasada i presadi na otvoreno kad temperatura dostigne 10ºC. Tada biljke imaju dva dobro razvijena lista. Neophodno mu je najmanje 6 h Sunca za nesmetan rast i razvoj. Ne podnosi sušu.

Berba se obavlja kada počne cvjetanje. Beremo krupne listove i cvjetne stabljike.


Povezana biljna vrsta

Kupus kineski

Kupus kineski

Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, porijeklom je iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. U početku se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom... Više [+]

Tagovi

Azijsko povrće Hon tsai tai Choy Sum Ljubičasti azijski kupus Kosaitai Kineski kupus Zdravo povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]