Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje biljaka
  • 09.03.2022. 18:00

Kineska artičoka je perspektivno povrće, cijenjeno u narodnoj medicini

Male krtole su visoko cijenjeno povrće koje se koriste u ishrani i medicini, a idealna su hrana za dijabetičare. Odgovara joj naša klima

Foto: Depositphotos/elenarostunova
  • 114
  • 13
  • 0

Mnogo je povrtnih vrsta koje su veoma zanimljive za tržište, a koje su kod nas još uvijek nepoznanica. Takav slučaj je s kineskom artičokom, Stachys affinis koja pripada porodici Lamiaceae. Kako joj sam naziv kaže, vodi porijeklo iz Kine.

Postiže visoku cijenu 

Tradicionalno se koristi u kuhinjama Azije, a cijenjena je u narodnoj medicini kao lijek za mnoga oboljenja. To je višegodišnja biljka čije se neobične krtole koriste u gastronomiji kuhane, pržene i kisele te predstavljaju pravi delikates. Prije termičke obrade ih je potrebno dobro oprati, a skuhaju se za pet do šest minuta u posoljenoj vodi. Najčešće se koristi u supama, varivima i kao prilog glavnim jelima. Od njih se pravi brašno koje je veoma podesno za pripremu raznih umaka. U frižideru se mogu čuvati, ali u vrećicama, jer brzo gube vodu. Takođe, mogu da se osuše.

Najveći proizvođači u Evropi su Belgija i Francuska, jer se radi o veoma perspektivnoj povrtnoj vrsti koja postiže visoku cijenu. Na internetskim oglasnicima se šest komada ove artičoke prodaje za pet dolara. Krtole nemaju skroba i idealna su hrana za dijabetičare. Djeluje slično kao inzulin. 

Nadzemni dio kineske artičoke (Foto: Depositphotos/Juliedeshaies)

Biljka dostiže visinu između 40 i 60 cm. Bijele krtole, koje podsjećaju na ogromne larve insekata, formira na korijenu. Najkrupnije imaju masu do 10 g, ali imaju veliki urod po kvadratnom metru.

Zahtjevi za uzgajanje

Optimalno vrijeme za sadnju je kraj marta. Za jesenji termin treba ih sijati u oktobru i novembru. Bolja je proljetna sadnja zbog opasnosti od izmrzavanja tokom zime. U krajevima gdje ima mnogo puževa, posebno golaća, bolje je da ih sadimo iz rasada. Krajem februara posadimo krtole u saksijice, a na otvoreno polje sadimo izrasle biljke. Tako ćemo ih zaštiti od puževa koji ih obožavaju.

Za sadnju je potrebno odabrati sunčane lokacije. Dobro reaguje na prihranu organskim đubrivima, a loše na dodavanje mineralnih. Sadi se na međuredni razmak do 40 cm i razmak u redu do 30 cm. Dubina sadnje se kreće do 10cm na lakšem zemljištu ili malo pliće na težim. U sušnim ljetima potrebno je zalijevati.

Berba, odnosno iskopavanje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti. To je obično kraj septembra ili početkom oktobra. Daje dobar prinos, na 1m² preko 10 kg. Ako je uzgajamo za sopstvenu upotrebu, potrebno je iskopati iz zemlje samo koliko nam je potrebno, jer se u zemlji najbolje čuva. Na istom mjestu može ostati do šest godina.


Tagovi

Kineska artičoka Stachys affinis Egzotično povrće Hrana za dijabetičare


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.