Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineski luk
  • 09.06.2022. 18:00

Kina ostvaruje prekomjernu proizvodnju češnjaka i rekordan izvoz

Skladišta su puna prošlogodišnjeg luka, a stiže nova berba

Foto: Depositphotos/amnachphoto
  • 146
  • 66
  • 0

Cijene bijelog luka na kineskom tržištu su u padu od početka maja, a izvoz dostiže istorijske rekorde. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine prosječna veleprodajna cijena bijelog luka u zemlji od 25. maja iznosila je 0,42 eura/kg. To je 16,2 posto manje nego u istom periodu prošlog mjeseca i 22,9 posto manje nego na početku godine, navodi Guojiguoshu.

Zatrpana skladišta

Otkupne cijene ove vrste povrća su veoma niske. Na pijaci Jinxiang u provinciji Shandong u maju je bila od 0,2 do 0,5 juana niža nego u istom periodu prošle godine.

Ponuda nove berbe raste, a količina luka u skladištima je velika. Njegovu cjenovnu vrijednost dodatno obaraju troškovi skladištenja.

Količina zaliha od 1. maja 2022. godine u Jinxiangu, iznosila je oko 750.000 tona. Radi se o povećanju od 216.000 tona ili 40 do 45 posto u odnosu na 534.000 tona u istom periodu 2021. godine.

Manja potrošnja

Epidemija korona virusa je zatvorila restorane i brojne ugostiteljske objekte što je dovelo do manje potrošnje. U skladištima su još uvijek velike količine prošlogodišnjeg, a novi pristiže. Radnici koji bi radili u pogonima za pakovanje i preradu su preusmjereni na druge sezonske poslove.

Sve je to dovelo do pada cijena na domaćem tržištu i omogućilo rekordan izvoz.

Kina je u martu izvezla 191.900 tona bijelog luka, što predstavlja rast od 113,94 posto u odnosu na prethodni mjesec i 24,81 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Aprilski izvoz dostigao 195.300 tona, što je rast od 15,74 posto na godišnjem nivou.


Tagovi

Kina Bijeli luk Proizvodnja luka Tržište luka Izvoz bijelog luka Cijene luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.